Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svegs centrum flyttar till korset?

Handeln i centrala Sveg blöder. Nu är en utredning gjord med planer på att flytta centrumhandeln till fyrvägskorsningen.

– Det bästa läge jag varit med om, säger Lina Andersson på Sportringen med erfarenhet av handel på båda platserna.

Detaljhandeln i Sveg mår inte bra. Det visas inte minst av att många butikslokaler är lämnade till sitt öde. Nu finns det ett förslag på hur man kan förbättra situationen för handlarna i Sveg.

Förslaget som Öberg & Hadmyr, specialister på utredningar om handel, tagit fram är att man flyttar affärsverksamheten ned till fyrvägskorsningen, krysset, som de ser som Svegs styrka med tanke på det stora trafikflöde som finns.

– Det behövs en koncentration på en plats för att gynna orten som helhet. Platsen bör vara belägen så att det som handelsutrymme genereras av genomfartstrafiken tas till vara, skriver man i sin utredning.

Förutom att det ska finnas affärer med väl tilltagna parkeringsytor längs med gatorna vid korset vill man även att ett resecentrum och busstorg ska etableras vid nuvarande Folkets hus.

Sist men inte minst anser man att den stora träbjörnen ska flyttas ut i en rondell mitt i korsningen som ett landmärke som verkligen sätter Sveg på kartan som porten till Härjedalen.

Lina Andersson har erfarenhet av handelsverksamhet i både Svegs nuvarande centrum och vid korset där hon jobbar på Sportringen. Hon är positiv till en flytt av Svegs kärna.

– Det är den stora chansen för Sveg. Jag ser ju stora skillnader, säger Lina Andersson som verkligen känner av att man får stopp på turisttrafiken i och med att man har sina lokaler där trafiken flyter förbi i en strid ström.

Kalle Grängzell är handlare i centrala Sveg och även ordförande i Svegshandlarna. Han är positiv men ser vissa farhågor i det hela.

– Skulle det bli verklighet skulle man kunna dra in mycket folk. Men äger man sin egen fastighet så är det problem att flytta, det är ju annat för de som hyr, säger Kalle Grängzell som även är ordförande i Sveghandlarna.

– Man borde väl kunna hitta andra lösningar men det är väl i princip omöjligt, säger Kalle avslutningsvis.