Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartmögel på förskola

Svartmögel har dykt upp i golvet på en avdelning på Fröja förskola på Frösön.

Det är ett rum på avdelningen Humlan som berörs. Den är stängd eftersom barnen inte kan vara på avdelningen för närvarande.

De inledande jobben har påbörjats och beräknas bli färdiga under nästa vecka.

Under tiden har barnen föredelats på annan avdelning i samma hus.

Östersundsbostäder upptäckte svartmögel i veckan. Enligt uppgift har det även förekommit vattenläckor i fastigheten tidigare vilka tätats.

– Fröja förskola är eftersatt av Östersundsbostäder och väldigt slitet. Som förälder blir man orolig när ens barn vistas i miljöer där det finns svartmögel, säger en förälder som reagerat på hur underhållet sköts.

– Felen och bristerna har påpekats till Östersundsbostäder många gånger men vi får inget gensvar därifrån. Det tog lång tid innan de kom för undersökning av det här.

Svartmöglet upptäcktes i anslutning till en golvskada, intill en vägg, där det fanns tecken på missfärgning i golvet.

– Det är precis bredvid där barnen sitter och äter, säger en förälder LT talat med.

Från personalens sida hänvisar man till enhetschefen Eva Larsson som inte kunde nås för kommentar i går.

Svartmögel är en vanlig mögelsvamp som är svartgrön i färgen. På ljusa fasader syns den tydligt; den växer på färgytan men förstör inte underlaget.

Finns det däremot sprickor tränger möglet ner i virket och kan orsaka röta. Sporerna, som finns i luften, fastnar och utvecklas till mögel när det blir varmt och fuktigt. Det tar bara en vecka vid "rätt" väderförhållanden.

Det forskas mycket på skadligheten kring dessa svampar. Modern forskning uppges visa påverkan på hälsa såsom hudsjukdomar, luftvägsproblem, astma. Uppmaningen är att förekomst av svartmögel i fastigheter ska tas på allvar och bör åtgärdas

Enligt nya forskningsrön kan även mindre mögelangrepp bilda så kallade toxiner, vilka lätt sprids då dessa gaser och partiklar t.o.m. är mindre än mögelsporerna själva.

LT har sökt Östersundsbostäders vd Bengt Rådman och förvaltningschef Göran Göranson som är på semester och inte har kunnat nås under fredagen.