Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartlistade Toboholm äger flera fastigheter i länet

Hyresvärden Johan Stendahl, som är skyldig skattebetalarna 30 miljoner, står bakom ägandeskapet till fastigheter även i Bräcke och i Mörsil.

Annons

Den beryktade hyresvärden Johan Stendahl, som orsakat stora problem för hyresgäster i Hammerdal, finns med i ägarskapet för flera fastigheter i länet. Toboholm Fastigheter AB, samma bolag som i Hammerdal, är nämligen ägare till fastigheten Åre Myckelgård 7:4, belägen på Kyrkvägen 7 A i Mörsil, och till fastigheten Bräcke 5:7, belägen på Spårvägen 6 i Bräcke. Liksom i Hammerdal hette företaget Master Bob Collection AB vid den tidpunkt då fastigheterna inköptes.

Det svartlistade företaget Toboholm Fastigheter AB har sitt säte i Alunda, Stockholm. Johan Stendahl sitter inte själv i bolagsstyrelsen, men däremot hans 80-åriga mor, som tillsammans med Francisco Cabeza Balenzatequi utgör hela styrelsen. Förutom dessa tre i Jämtland så äger bolaget femton fastigheter i Tierp, Sundsvall och Östhammar, och flera av dessa hus har figurerat i media på grund av misskötsel och obetalda leverantörer. På företaget finns registrerat sextiotre betalningsanmärkningar, mestadels på små summor, och den aktuella skulden till kronofogden är blygsamma 3 762 kronor.

Bolaget Karlskronan AB, är enligt Stendahls uppgift till hyresgästerna, ny ägare till huset i Hammerdal, vilket emellertid inte har ändrats i lagfarten. Detta är också det bolag som Migrationsverket tecknade kontrakt med, då man ville undvika att göra affärer med Njutångersgården Hotell & Vandrarhem AB och Johan Stendahl. Migrationsverket har därefter betalat 250 000 kronor i månaden till Karlskronan AB, för att hyra Njutångersgården som flyktingbostad. Karlskronan AB har visserligen inte Johan Stendahl i styrelsen, men företaget råkar ha sitt säte på samma adress som Johan Stendahls bostad. Styrelseordförande är Francisco Cabeza Balenzatequi, vilken också är ordförande i Toboholm Fastigheter AB.

Johan Stendahl har själv, sedan 1983, haft fyra registrerade bolag, varav tre har gått i konkurs och det fjärde, Njutångersgården Hotell & Vandrarhem AB, begärdes i konkurs strax före årsskiftet. I detta bolag var han vd och styrelseordförande, hans mor var enda ledamot i styrelsen. Stendahl har också haft en enskild firma, vilken gått i konkurs. Denna konkurs avslutades 2010. Han har tjugotvå betalningsanmärkningar registrerade, bland annat för en skuld på 40 000 kronor till Pilgrimstads Cementvarufabrik.

Sammantaget har Stendahl i dag tjugotre allmänna mål och sex enskilda mål liggande hos kronofogdemyndigheten, och hans totala skuld är på den svindlande summan 31 miljoner, varav den största posten rör obetalda skatter - trots att han inte har någon taxerad inkomst.

Ryktet förtäljer att han också äger fastigheter i Sydafrika och i Monaco.

LT har fortsatt att försöka nå Johan Stendahl, men utan framgång.