Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartlistade Toboholm äger flera fastigheter i länet

Hyresvärden Johan Stendahl, som är skyldig skattebetalarna 30 miljoner, står bakom ägandeskapet till fastigheter även i Bräcke och i Mörsil.

Den beryktade hyresvärden Johan Stendahl, som orsakat stora problem för hyresgäster i Hammerdal, finns med i ägarskapet för flera fastigheter i länet. Toboholm Fastigheter AB, samma bolag som i Hammerdal, är nämligen ägare till fastigheten Åre Myckelgård 7:4, belägen på Kyrkvägen 7 A i Mörsil, och till fastigheten Bräcke 5:7, belägen på Spårvägen 6 i Bräcke. Liksom i Hammerdal hette företaget Master Bob Collection AB vid den tidpunkt då fastigheterna inköptes.

Det svartlistade företaget Toboholm Fastigheter AB har sitt säte i Alunda, Stockholm. Johan Stendahl sitter inte själv i bolagsstyrelsen, men däremot hans 80-åriga mor, som tillsammans med Francisco Cabeza Balenzatequi utgör hela styrelsen. Förutom dessa tre i Jämtland så äger bolaget femton fastigheter i Tierp, Sundsvall och Östhammar, och flera av dessa hus har figurerat i media på grund av misskötsel och obetalda leverantörer. På företaget finns registrerat sextiotre betalningsanmärkningar, mestadels på små summor, och den aktuella skulden till kronofogden är blygsamma 3 762 kronor.

Bolaget Karlskronan AB, är enligt Stendahls uppgift till hyresgästerna, ny ägare till huset i Hammerdal, vilket emellertid inte har ändrats i lagfarten. Detta är också det bolag som Migrationsverket tecknade kontrakt med, då man ville undvika att göra affärer med Njutångersgården Hotell & Vandrarhem AB och Johan Stendahl. Migrationsverket har därefter betalat 250 000 kronor i månaden till Karlskronan AB, för att hyra Njutångersgården som flyktingbostad. Karlskronan AB har visserligen inte Johan Stendahl i styrelsen, men företaget råkar ha sitt säte på samma adress som Johan Stendahls bostad. Styrelseordförande är Francisco Cabeza Balenzatequi, vilken också är ordförande i Toboholm Fastigheter AB.

Johan Stendahl har själv, sedan 1983, haft fyra registrerade bolag, varav tre har gått i konkurs och det fjärde, Njutångersgården Hotell & Vandrarhem AB, begärdes i konkurs strax före årsskiftet. I detta bolag var han vd och styrelseordförande, hans mor var enda ledamot i styrelsen. Stendahl har också haft en enskild firma, vilken gått i konkurs. Denna konkurs avslutades 2010. Han har tjugotvå betalningsanmärkningar registrerade, bland annat för en skuld på 40 000 kronor till Pilgrimstads Cementvarufabrik.

Sammantaget har Stendahl i dag tjugotre allmänna mål och sex enskilda mål liggande hos kronofogdemyndigheten, och hans totala skuld är på den svindlande summan 31 miljoner, varav den största posten rör obetalda skatter - trots att han inte har någon taxerad inkomst.

Ryktet förtäljer att han också äger fastigheter i Sydafrika och i Monaco.

LT har fortsatt att försöka nå Johan Stendahl, men utan framgång.