Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartbygge eller byggnadsställning?

Fastighetsägaren anser att han satt upp en byggnadsställning. Kommunen anser att det är en altan, som kräver byggnadslov.

Annons

Strömsunds kommuns miljöhandläggare konstaterar att fastighetsägaren under våren 2008 har gjort en olovlig breddning av sin altan och byggt till ett plan ovanför takfoten. Detta plan vilar på gjutna betongplintar, med stomme av impregnerade telestolpar och har en invändig trappa. Räcket är målat i samma färg som den övriga altanen. Enligt grannar används det övre däcket som uteplats och har möblerats med bord och stolar.

Fastighetsägaren hävdar att detta inte är någon tillbyggnad, utan bara en byggnadsställning. Han säger att ställningen ska användas för att han ska lägga om tegeltaket på sitt hus då man haft problem med läckande tak. Det är rejält byggt för att man ska ha någon plats att lägga upp takteglet, vilket är tungt, och för att vara säkert då han tidigare haft problem med balansen. Att man sommartid haft bord och stolar utsatta där uppe är för att man under arbetets gång ska kunna ta en vilopaus, med en kopp kaffe.

Miljö- och bygghandläggaren tror inte på denna förklaring. Tillfälliga byggnadsställningar grundläggs inte på gjutna betongplintar, anser man. Man anser också att om det finns läckage så att regnvatten tränger in så borde det ha åtgärdats omgående och inte efter tre år. Handläggaren vill därför att fastighetsägaren ska påföras en byggnadsavgift om 3 240 kronor samt ett löpande vite om 10 000 kronor per månad tills den olovliga byggnaden undanröjts.