Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svart vecka i arbetslivet

Den gångna arbetsveckan var ovanligt mörk – fem personer förlorade livet.

– Med en högre riskmedvetenhet hade de flesta överlevt, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg till TT.

Inom fyra dagar omkom tre män på byggen. Två efter att betongväggar rasat över dem i Helsingborg respektive Järfälla. En tredje förolyckades när ett tak på en skola i Södertälje rasade.

– Just inom bygg- och anläggning är det för många dödsolyckor. Det är också där vi kan konstatera att en del av dödsolyckorna hade varit relativ enkla att undvika. Ofta har man slappnat av i sin riskmedvetenhet, säger Mikael Sjöberg.

Stressen på byggarbetsplatserna spelar troligen in. Å andra sidan tar genomgångarna av risker kortare tid än många tror, påpekar Mikael Sjöberg.

Han anser inte att ny arbetsmiljölagstiftning är nödvändig för att minska dödsolyckorna. En relativt färsk lagändring, som framför allt rör byggarbetsplatser, skärper arbetsmiljöarbetet både i byggplanering och uppförande.

– Vi har de regler och paragrafer vi behöver. Nu gäller det att arbetsgivarna och företagen på ett seriöst sätt jobbar med frågorna, säger Mikael Sjöberg.

Samtliga som omkom i veckan var män. En analys av Arbetsmiljöverket 2008 visade att en man, anställd vid ett litet företag eller egenföretagare, 55 år fyllda och verksam inom bygg- eller jord- och skogsbruk löper störst risk – statistiskt sett – att förolyckas i samband med arbete.

Totalt omkom sex personer i arbetsolyckor under mars i år, vilket kan jämföras med tio omkomna i mars 2009 och sju omkomna i mars 2008.

Arbetsolyckorna med dödlig utgång ökade mellan åren 2005 och 2007. Ökningen fortsatte under första halvåret 2008 till en alarmerande nivå. Arbetsmiljöverket startade då en snabbutredning och föreslog insatser för att hejda den oroande utvecklingen. Dödsolyckorna minskade under resten av 2008 och minskningen fortsatte 2009 till en ny lägsta nivå.

– Vi tror att den uppmärksamhet och den diskussion som vi drog igång 2008 har haft betydelse för de låga siffrorna. Men vi gör också bedömningen att lågkonjunkturen har bidragit till att få ned dödsolyckorna, säger Mikael Sjöberg.