Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt rekrytera samisktalande personal till förskola

Snart öppnar Östersunds första samiska förskoleavdelning. Men det har varit svårt att rekrytera samisktalande förskollärare.

Annons

I augusti öppnar en samisk avdelning på Mosippans förskola. På torsdagen bjöd Mosippans förskola in till ett informationsmöte om den nya avdelningen.

– Det har varit svårt att rekrytera förskollärare som talar sydsamiska, säger rektor Mia Gidlund.

I dagsläget har en förskollärare som talar nordsamiska rekryterats, men planen är att det ska var tre tjänster på avdelningen.

Förhoppningen är att kunna erbjuda barnomsorg där det talas såväl nord- som sydsamiska.

Varför är det så svårt att hitta pedagoger som talar sydsamiska?

– Totalt finns det runt 500 personer som talar sydsamiska, det kanske inte är så många av dem som är pedagoger, säger Mia Gidlund.

Inga Márjá Steinfjell, som arbetar på Samiskt språkcentrum men också deltar på mötet som förälder, anser snarare att det är ett strukturellt problem.

– Ansvaret ligger på Utbildningsdepartementet. Man har inte tagit ansvaret för att utbilda samisklärare och pedagoger, säger hon.

Det är ännu oklart hur många samiska barn som kommer att gå på avdelningen. Det finns plats för 18 barn, men Mia Gidlund kan inte lova att det blir en helt samisk avdelning även om det är målet. Fylls inte platserna med samiska barn kan det bli en blandad avdelning. Flera föräldrar som var med på mötet uttryckte önskemål om en helsamisk avdelning där barnen får möjlighet att prata sitt eget språk och stärka sin samiska identitet.

– En blandad avdelning motverkar syftet med att ha en samisk förskola, säger Torbjörn Doj.