Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt personalläge i vården

Den planerade verksamheten dras ned och personalen får bonus för att skippa en semestervecka. Ändå räcker inte vikarierna till inom vården.

Planeringsarbetet har pågått sedan förra sommaren som stundtals blev krisartad på grund av för lite personal att ersätta semesterlediga med.

– Det är främst sjuksköterskor som fattas, säger Nina Fållbäck-Svensson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Vi står inför en besvärlig bemanningssituation i sommar.

Problemen är inte unika för landstinget i Jämtland utan hela Sverige lider av brist på vårdpersonal.

För att få mer manöverutrymme med personal sommartid har de anställda erbjudits en bonus för att flytta en av sina semesterveckor till hösten.

– Det är dyra lösningar, säger Annica Sörensdotter, tf personalchef. Men det är också väldigt dyrt att behöva beordra in personal till extra tjänstgöring.

Hälften av de sjuksköterskor som utexaminerats från Mittuniversitet har rekryterats till landstinget, men det täcker inte helt behoven.

I framtiden står vården inför allt svårare bemanningsproblem.

– Även om vi skulle rekrytera alla avgående gymnasieelever 2020, och då menar jag från alla program, så skulle vi inte ens kunna täcka Östersunds kommuns behov av vårdpersonal, säger Peter Andrén, biträdande förvaltningschef på Vård- och omsorgsförvaltningen, Östersunds kommun.

Kommunerna samarbetar med landstinget i sin verksamhet för att underlätta patientflödet ut från sjukhuset till kommunala händer under sommaren.

Personalläget inför sommaren har varit svårast på avdelningarna för medicin och kirurgi.

– Som det ser ut nu har vi det under kontroll, säger Lisbeth Gibson, centrumchef för medicinska specialiteter. Men det är en mycket skör organisation.