Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt påverka i koffertmodellen

Vid årsskiftet tar de första regionerna över ansvaret för de statliga kulturpengarna i den så kallade koffertmodellen. Men handlingsutrymmet är i praktiken noll - pengarna är i högsta grad bundna till befintliga institutioner.

Annons

I grunden är de fem regioner som först ingår i koffertmodellen mycket positiva till reformen. Arbetet med regionala kulturplaner har väckt ett engagemang och lett till en kraftsamling kring kulturpolitiken.

De fem regionerna har lyft fram en rad områden som man vill utveckla och förstärka. Men att ambitionerna ska kunna förverkligas med hjälp av de statliga pengar som man nu kommer att förfoga över är inte sannolikt.

I teorin disponerar regionerna fritt över den klumpsumma man får - i praktiken är pengarna bundna till de institutioner som finns.

- Möjligheterna att omprioritera är högst begränsade. Man kan inte rycka undan mattan för befintliga institutioner, säger Elisabeth Lax, divisionschef för staben för kultur och utbildning i Norrbottens län.

- Vi fick tydligt besked av Kulturrådet när de var här i samband med presentationen av kulturplanen - det blir inga mer pengar. Enda chansen är att regionen ställer upp med ökade resurser, säger Lars Nordström, kulturnämndens ordförande i Västra Götaland.

Han ifrågasätter om modellen verkligen kan öka det regionala inflytandet.

- På lång sikt handlar det om det ekonomiska utrymmet för att göra förändringar. Vi har tvingats öka våra anslag i stor utsträckning enbart för att kompensera kostnadsökningar, men vet ännu inte om staten kommer att göra detsamma. Det finns en osäkerhet om vad statens ambition är.

På Kulturrådet har man förståelse för regionernas frustration.

- Jag förstår absolut. Det är mycket lättare att genomföra stora reformer om det finns reformmedel. Det är olyckligt att den statliga uppräkningen dessutom just i år är rekordlåg, säger Signe Westin, enhetschef på Kulturrådet.

Kommer regionernas höga förväntningar att infrias?

- Nej. Det har länge stått klart att det inte finns några pengar som inte fanns där förut, och inte heller några reformmedel.

Erika Josefsson/TT Spektra, Elin Viksten/TT Spektra