Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för polisen att lagföra kringresande

Polisen kan ofta inte utreda affärerna som sällskapen genomför.
Överenskommelserna är nämligen inte olagliga i juridisk mening.

Annons

Att man erbjuder sina tjänster, i det här fallet att slipa borrar, är ett nytt fenomen i länet.

– Gemensamt för den här typen av suspekt verksamhet är att de är väldigt fräcka. De tecknar ett avtal som inte är juridiskt bindande och sedan återkommer man och uppträder ganska hotfullt, säger kriminalpolisen Ted Persson.

Vad kan ni göra för att stävja detta?

– Kruxet är att det inte är ett brott. Om de börjar hota människor rent konkret kan det ju vara frågan om olaga hot, men att utföra tjänster är ju i sig inte brottsligt, säger Ted Persson.

Att sälja elverk med de här metoderna har blivit ganska vanligt.

– När det sedan visar det sig att effekten på verken inte överensstämmer med det som man uppgett och säljaren haft vetskap om det, då har han haft uppsåt att lura dig som kund. Då är det fråga om bedrägeri, säger Ted Persson.

I fallet med Variator är det enklare eftersom föremål blev stulna i samband med besöket.

– Anmälan i just det här fallet gäller ju en stöld, i och med att själva affärsuppgörelsen inte är olaglig. Affären är egentligen en civilrättslig fråga. Vi uppmanar allmänheten ständigt om att inte göra affärer på det här sättet, för det är ju oseriösa personer som åker runt och gör så här, säger Ted Persson.

Varorna och tjänsterna som erbjuds varierar mycket beroende på vilka sällskap som rör sig i länet.

– En vanlig variant är att de låtsas ha problem med bilen vid vägkanten och när vänliga personer stannar för att hjälpa till erbjuds man en bra affär av något slag. I Jämtland har det blivit vanligt att man erbjuds köpa guld. Det behöver inte vara stöldgods utan oftare guld av väldigt tveksam kvalitet, säger Ted Persson.

Hur lyckas de lura människor till att göra affärer med dem?

– De har ett sätt att agera på så att folk känner sig väldigt trängda. Man genomför köpet bara för att kunna ta sig därifrån och i efterhand känner man sig lurad och att man inte haft något val. De är så påstridiga att du känner dig tvingad att betala, säger Ted Persson.

Även vid regelrätta stölder och gärningsmännen grips blir straffen ofta inte särskilt kännbara. När man bryter sig in i villor tar man en större risk eftersom det räknas som grov stöld. Straffet för det är minst sex månaders fängelse.

– Att åka runt och stjäla motorsågar i förråd eller cyklar på gårdar rubriceras ju bara som stöld. I regel får gärningsmännen bara böter då, säger Ted Persson.

Betalas de böterna?

– Om de har kontanta medel på sig så får de betala här på plats, men det händer ju att de inte har det. Då ligger det kvar i systemet och nästa gång de kommer in i landet eller blir kontrollerade så har de den skulden till staten kvar, säger Ted Persson.

Kan ni känna efter i fickorna på dem för att se om de har pengar?

– Nej, det har vi inte mandat att göra, säger Ted Persson.