Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för personal att ställa frågan om våld

Personalen på Östersunds sjukhus behöver lära sig mer om hur de tar hand om våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld.

Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter en tillsyn på akutmottagningen och öppenmottagningen inom psykiatrin.

Tillsynen skedde under september månad.

Det finns en mental spärr bland personalen att ställa frågan om våldsutsatthet. Det upplevs även som en svårighet att fånga patientgruppen med psykisk sjukdom eller demens där våld kan vara en del av vardagen.

I Jämtlands läns landsting finns det en central samrådsgrupp mot våld i nära relationer med representanter från kvinnohälsan, primärvård, folkhälsocentrum, barnkliniken, ungdomsmottagningen och personal från hälso- och sjukvårdsstaben.

Men det finns ingen övergripande statistik eller kartläggning gällande våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Vissa enskilda enheter för egen statistik. Det är en av de saker som IVO pekar på.

Det finns heller inga riktlinjer för hur dokumentationen ska göras i patientjournalen när en kvinna har utsatts för våld.

Personalen inom psykiatrin har också varierande kompetens inom området. Det finns ett utbildningsblock i den upprättade handlingsplanen, men något genomförande har inte påbörjats.

De uttrycker därför också en osäkerhet i hanteringen av målgruppen.

Detsamma gäller för personalen inom akutområdet.

Men personalen tar ofta reda på om det finns minderåriga barn vid misstanke om att en kvinna blivit utsatt för våld i nära relation. Kvinnan får då veta att personalen har en skyldighet att göra en orosanmälan till socialtjänsten.

En av de intervjuade har exempelvis gjort tre anmälningar under det senaste året.