Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart drama från hyllade filmbröder

Annons


Europeisk nutid. Människor mycket långt ner på alla sociala stegar. Kamp för att få ett värdigt liv - och kanske uppnå en dröm eller två.

Filmen "Lornas tystnad" är omisskännligt bröderna Dardenne.

Bröderna Dardenne. Tillsammans med britten Ken Loach, fransmannen Robert Guédiguian och några till envisas de fortfarande med att placera sina filmer mitt i samtid och samhälle så realistiskt att det känns som om kameran hamnat bredvid rollfigurerna av misstag.

"Lornas tystnad" handlar om östeuropéer som försöker kringgå Västeuropas invandringslagar, om kampen om de livsavgörande papper som heter uppehållstillstånd. Som research studerade bröderna lagstiftning och immigrationens mekanismer.

-Vi bor i ett samhälle med människor runt omkring oss. Det är bara naturligt att vi lär oss om deras villkor, säger Jean-Pierre Dardenne.
Solig paradox

Det känns paradoxalt att intervjua bröderna Dardenne om deras svarta drama på en glammig kaj i Cannes mitt under filmfestivalen - och ännu mer att brödernas humör är lika soligt som glittret i Medelhavet. Men glada är de.

-Vi mår bara fint, vi är så nöjda och fick bra respons på vår visning, säger Luc och bror Jean-Pierre fyller i:

-Den enda märkliga reaktionen var en journalist som hela tiden frågade "Why this film? Why this film?" Det var ganska förvånande.

Några av de mer kontroversiella scenerna i "Lornas tystnad" kretsar kring graviditet och abort. Bröderna hävdar att filmen inte tar ställning vare sig för eller emot aborter:

-Rollfigurerna är människor som vi, säger Jean-Pierre.

-Vår uppgift är att ställa oss i deras skor, att följa deras tankebanor, att veta hur de reagerar i vissa situationer i sitt liv.
Hoppat finns där

Trots att brödernas filmer är mörka och samhällskritiska försöker de, säger de själva, alltid ge utrymme för hopp:

-Vi vill ge våra rollfigurer chansen att saker kan förändras till det bättre. Vad gäller Lorna kan hennes förändring synas ironisk, men hon får i alla fall chansen att fokusera på sin egen mänsklighet, säger Jean-Pierre.

"Lornas tystnad" vann priset för bästa manus i Cannes. Den har svensk premiär på fredag.

Mer läsning

Annons