Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt cancersjuk nekas ersättning av patientförsäkringen

Vården fördröjdes för 53-åriga Eivor Solestig Jochnick som är svårt cancersjuk. Trots det nekas hon ersättning från Landstingets ömsesidiga försäkringsbolag.

Nu tar hon hjälp av advokat Andreas Viktor för att få rätt.

– Det känns närmast pinsamt att påpeka, att patientförsäkringen i stället för att värna om patientens rätt, utan omsvep accepterar dåligt fungerande rutiner, skriver överläkaren på kvinnosjukvården, Mats Hultman, i ett yttrande.

Eivor Solestig Jochnick, från Selsålandet utanför Stugun, är svårt cancersjuk sedan 9 år tillbaka. Hon har nämligen en ärftlig form av bröst- och äggstockscancer.

Sjukdomen har tagit flera av hennes släktingars liv, bland annat dog hennes syster Anne-Marie för 13 år sedan, endast 45 år gammal.

Nu kämpar alltså Eivor för sitt liv. Brösten har hon opererat bort och ersatt dem med implantat för säkerhets skull.

Cancern intog alltså hennes kropp redan för nio år sedan då hon opererade bort båda äggstockarna.

– Jag hade en cysta som vägde runt 10 kilo, säger hon, den togs bort och därefter fick jag cellgiftsbehandling.

Att läsa hennes journaler gör en sorgsen. Operationerna har avlöst varandra och inte gör det saken bättre att det handlar om en genetisk form av cancer som har förts vidare i släktled efter släktled i 50 generationer.

Är man bärare av genen ska bröstkontroller ske från 25 års ålder och kontroller av äggstockarna rekommenderas från 35 års ålder.

Eivor Solestig Jochnick fick ett återfall förra året, men hon trodde först att det var gallsten.

– När jag fick tid hos kirurgen förra våren hade jag med mig en sida som jag skrivit om den ärftliga äggstockscancern som jag är bärare av, säger hon.

– Det blev en ultraljudsundersökning i juli av gallan, läkarna såg en förändring i lever, binjure och njure. Men det tog lång tid innan de gick vidare med undersökningarna och gjorde kontraströntgen och leverbiopsi.

Det dröjde två månader innan dessa undersökningar blev av. Då såg de misstänkta cancertumörer i bland annat levern.

Men Eivor Solestig Jochnick fick vänta ytterligare sex veckor, nu är vi framme i november månad, innan det gjordes en biopsi.

Dagen efter det att hon får reda på resultatet från utredningen undersöks hon på Kvinnoklinikens mottagning. Efter fem dagar görs en ny skiktröntgen och efter ytterligare en vecka en magnetröntgen.

Hon remitteras till Umeå där hon opereras dagen före julafton, men läkarna får inte bort allt av tumören i levern.

Lagom till nyår var hon hemma i Selsålandet igen. Nu ska en ny omgång med cellgiftsbehandling inledas.

Händelsen anmäldes till patientförsäkringen utan framgång.

I Mats Hultmans brev kan man också läsa ”I Utlåtandet skriver Patientförsäkringen att ”vi har funnit att man har utrett, tolkat och behandlat Dina symtom enligt vedertagen praxis”. För mig som läkare är denna slutsats obegriplig. Praxis ska givetvis vara att malignitetsmisstänkta förändringar ska utredas snabbt.

Vad menar egentligen patientförsäkringen med att utredningen skett ”enligt praxis” och vad har patientförsäkringen för belägg för att påstå att den fördröjda utredningen skulle ha berott på resursbrist?

Såvitt jag känner till existerar inte den typ av resursbrist vid någon klinik på Östersunds sjukhus som skulle föranleda flera månaders fördröjning för att utreda malignitetsmisstänkt sjukdom! Enligt min mening handlar den utdragna utredningen enbart om bristande rutiner på den klinik som utrett patienten.”

Men patientförsäkringen vidhåller sitt ställningstagande efter att ha gått igenom ärendet på nytt.

Nu överlämnar de frågan till besvärsenheten som för närvarande har en handläggningstid på cirka 8 månader.

– Jag lever redan på övertid, konstaterar Eivor Solestig Jochnick och försöker hålla skenet uppe.

Men i handlingarna har hon själv har skrivit;

”I de flesta fall av levermetastaser är prognosen dålig eftersom cancern i detta stadium vanligen har gott långt. Endast ett fåtal överlever längre än ett år.”