Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att välja "rätt" livsmedel

Julen nalkas och julborden dignar med läckerheter av olika slag. Vi i Jämtland har tur som bor i ett län med stolta mat- och jordbrukstraditioner där det finns goda, smakrika möjligheter att duka borden fulla av ekologisk och närproducerad mat. Sorgligt nog är det svårt att åstadkomma det i dag. Det är en ovanlig syn i hemmen och på restauranger, likväl som i skolan och äldreomsorgen.

Vi har fri konkurrens och därför konkurrerar råvaror från jordens alla hörn på samma marknad som den svenska maten. Detta oavsett svenska regler för djurskydd, genmodifierade grödor och kemikalier som är mer ambitiösa än många andra länders.

I dag lägger vi i Sverige cirka en tiondel av vår hushållskassa på matinköp, vilket är nästan en halvering på 20 år. Maten är billig, men lågprisvaror kostar mycket mer än priset i butiken visar - de kostar oss det öppna landskapet i vårt län, jobb och framtidstro. Samtidigt som prispressen ger försämrade förhållanden för djur, ökad användning av konstgödsel och en negativ hälso- och miljöpåverkan.

De många konsumenter som önskar välja med omsorg och minska sitt ekologiska fotavtryck har det inte lätt. Märkningen är bristfällig. Det är som en hel vetenskap att köpa en varukorg som stödjer den lokala ekonomin och bidrar till en bättre miljö och hälsa.

Tänk om det hade varit annorlunda. Tänk om det hade varit lätt att välja rätt. Om det funnits lättillgänglig och transparent märkning. Tänk om exempelvis kött var märkt på samma sätt som ägg. Om nivåerna av gift redovisades för bananer, liksom annan fukt och grönt. Eller ännu bättre; om det som är bra för miljö, hälsa, och för ett spirande lokalt jordbruk också var det billigaste.

En god och näringsriktig mat är en naturlig del av välfärden. Jordbruket är viktigt för Jämtlands, och Sveriges sysselsättning, miljö och inte minst för vår hälsa och livskvalitet.

Förutsättningar för jordbruksproduktion i Jämtlands län är goda. Här är det långa ljusa sommarnätter, god tillgång på vatten och förhållandevis milt inlandsklimat, som tillsammans med bördiga odlingsjordar och en låg förekomst av skadedjur utgör grunden för jordbruket i Jämtlands län. Redan i dag har Jämtland har ett av Europas renaste jordbruk. Och det vill vi stödja och utveckla!

Med Miljöpartiets politik gynnas det ekologiska och närproducerade jordbruket, jämtländsk jordbruk. På det viset skapar vi också lokala arbetstillfällen, främjar hälsa och ökar attraktionskraften i länet.

Miljöpartiet de Gröna i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel