Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Svårt att ta förslaget om försäljning på allvar”

Lena Bengtsson, ordförande i Teaterföreningen Arnljotspelen, tycker att det är svårt att ta förslaget om försäljning av Arnljot-lägden på allvar.

Annons

I går berättade vi här i LT om den utredning om Sommarhagens framtid som Jamtli gjort på uppdrag av Östersunds kommuns kultur- och fritidsnämnd. Där föreslås att Peterson-Bergerstiftelsen ska sälja Arnljotlägden, för att på så sätt få in pengar till fortsatt drift av Sommarhagen.

Så här kommenterar Lena Bengtsson:

– Jamtlis Ove Hemmendorff har fått i uppgift att ta fram flera olika lösningar på framtiden för Sommarhagen. Det här är ett förslag bland många, och jag vet att det inte är något som stiftelsen planerar att sätta i verket.

Så ni i teaterföreningen oroas inte?

– Nej, inte alls. Och skulle det bli aktuellt att sälja Arnljotlägden någon gång i framtiden så får vi ta det då.

Däremot finns det andra förslag i utredningen som Lena Bengtsson betraktar som mer seriösa.

– Att hyra ut lägden till andra arrangörer är såklart en jättebra idé. Det har vi alltid varit öppna för, säger hon.

–Det krävs lite upprustning, bland annat av bänkarna som inte är så bekväma att sitta på, men satsar man bara lite där så tror jag att många skulle vara intresserade av att hyra in sig.

PB–stiftelsens ordförande Hans Furborg tycker att förslaget att sälja Arnljotlägden är ett slag i luften:

– Visst skulle en försäljning inbringa ett visst kapital, men inte tillräckligt för att ge en avkastning som på något sätt skulle kunna trygga framtiden för Sommarhagen.

Jamtlis utredning hjälper inte alls stiftelsen att klara 2012, då STIM-pengarna slutar komma, konstaterar Hans Furborg:

– Vi måste anstränga oss väldigt mycket för att hitta andra lösningar till dess.

I det arbetet menar Hans Furborg dock att stiftelsen kommer att ta till sig en del av Ove Hemmendorffs andra förslag. Att utveckla nya teman, som blommor och design, till exempel.

– Att dra ner på personal och anställa billigare arbetskraft har vi själva redan funderat på.

Karin Thomasson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och vice ordförande i PB-stiftelsen, tror på att utveckla hela västra Frösön till ett ”kulturmiljöbesöksmål”.

– Härke konstcentrum, Sommarhagen, Frösö kyrka, Stocke Titt – om man började samarbeta och koordinera sina aktiviteter så skulle alla vinna på det.

Försäljning av Arnljotlägden ser Karin Thomasson som ett sistahandsalternativ.

– I en framtid när vi provat allt annat, och Arnljot inte spelas längre, då kan det kanske bli aktuellt med en försäljning.

Men hon är samtidigt glad att Jamtlis utredare varit så öppen och även vågat presentera idéer som kan tyckas lite galna.

– Nu ska vi läsa på och ta till oss allt som kan vara bra, säger hon.

– Oj, det var ett drastiskt förslag. Men jag tror aldrig att Ove Hemmendorff menar allvar med att Arnljot-lägden ska säljas. Han vill väl ställa saken på sin spets och sätta fart på debatten.

Det säger Orwar Eriksson, välkänd kör- och orkesterdirigent i länet.

– Skulle man sälja Arnljotlägden förstör man ju Sveriges vackraste teater. Man borde i stället sätta till alla klutar och försöka utveckla den.

I sommar ska Orwar Eriksson dirigera Estrad Norrs uppsättning av Trollflöjten på Arnljotlägden.

– Det blir ju ett intressant test. Det borde gå att hitta många olika sorters evenemang som skulle kunna uppföras där, säger han.

Orwar Eriksson tycker att en försäljning av Arnljotlägden vore en alltför kortsiktig lösning på Sommarhagens ekonomiska problem.

– Visst skulle man få in pengar för markstycket. Men de räcker ju bara ett visst antal år och sedan står man där igen.

Till saken hör att Orwar Eriksson till ganska nyligen arbetade för Peterson-Bergerinstitutet, en ideell förening som arbetar för att lyfta fram arvet efter Peterson-Berger. Där ledde han den förstudie om ett konserthallsbygge vid Sommarhagen, som presenterades för ganska precis ett år sedan.

Det byggprojekt för dryga 30 miljoner, som föreslogs i förstudien, har nu fått ”ligga till sig” i ett år, bland annat i väntan på den undersökning som kultur- och fritidsnämnden gav Jamtli i uppdrag att göra.

Och i Jamtlis utredning, som alltså antikvarien Ove Hemmendorff ansvarat för, nämns det projektet bara i förbifarten.

– Jag tror knappast att det går att få loss så mycket pengar till en konserthall, säger Ove Hemmendorff.

Och att det nu är bestämt att det inte blir någon Björntand med en jättestor konsertsal gör ingen skillnad i det avseendet?

– Nej, det tror jag inte.

Mer läsning

Annons