Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att stänga dammluckorna

Annons

Efter Edward Snowdens avslöjanden har ordet integritet fått en ny och urvattnad innebörd. Inte för att någon tidigare trott att nätet varit fredad från nyfikna underrättelsetjänster, men ingen kunde nog ana omfattningen och den närmast totala insynen. I Snowdens senaste dokumentsläpp framkommer att amerikanska och brittiska spionorganisationer har knäckt avancerade krypton som används för att skydda bankaffärer och patientuppgifter. Nätet ligger vidöppet på ett sätt som borde förvåna till och med den mest fantasifulla konspirationsteoretikern.

Hur den tillgängliga informationen sedan används vet vi inte, sånär som på några inblickar. Det har bland annat framkommit att ett antal latinamerikanska presidenter har fått sina mejlkonton hackade. Från officiellt amerikanskt håll heter det att informationsinhämtningen lyder under stränga regler och föregås av domstolsprövning. Sedan det förra veckan blev känt att Försvarets Radioanstalt (FRA) är en av USA:s och Storbritanniens närmaste allierade, har liknande försäkringar hörts i Sverige.

FRA måste få tillstånd för sin signalspaning och datahanteringen kontrolleras sedan i efterhand. Men som DN kunde visa i går verkar FRA enkelt kunna runda de uppsatta integritetsskydden. "Man har en tendens att sträcka eller töja på det man får göra", säger professor William Agrell om FRA:s arbetsmetoder.

I samband med den infekterade FRA-debatten varnades för svårigheterna med att begränsa sig när tekniken erbjuder närmast oändliga möjligheter. Har man väl öppnat dammluckorna är det mycket svårt att stänga dem. Edward Snowden har beskrivit hur han som vanlig tekniker med några knapptryck kunde läsa valfri mejlkorrespondens varsomhelst i världen. Hur lätt som helst.

För den som vill göra det bekvämt för sig går det alltid att tänka att Sverige är en modern rättsstat som inte tolererar slentrianmässiga kränkningar av den personliga integriteten. Kanske att paranoida amerikaner går över gränsen i sin jakt på terrorister, men inte svenska myndigheter, här har vi faktiskt regler. Denna självbild är möjligen bekväm, men har lite med verkligheten att skaffa. Ty Sverige samarbetar med ett USA som uppenbart missbrukar potentialen i sin enorma övervakningsapparat. Vi protesterar inte utan spelar ljusskyggt med.

Ja, nu förstår vi varför vår – på papperet – liberala regering har så förvånansvärt lite att säga om denna övervakningsskandal.