Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att skydda din smartphone

Det kan räcka med att du surfar in på en hemsida, eller klickar på en länk på din telefon och sedan är den kapad.

Men det är svårt att skydda sig mot intrång i telefonen.

Annons

Förra året kapade en holländsk hackare ett stort antal Iphones och låste dem. I stället för att kunna använda sina telefoner fick användarna upp ett meddelande där de uppmanades att betala in fem euro till ett konto för att få instruktioner om hur de skulle låsa upp sin telefon. Och det är inte svårt att kapa en modern smartphone, som ju egentligen är en dator med ett telefonchip i. Precis som datorn kan telefonen smittas med virus eller bli kapad om du klickar på en länk i ett mejl eller ett sms, eller surfar in på en hemsida. Men till skillnad från datorer finns det inte brandväggar till telefoner och antivirusprogram är sällsynta.

– Säkerhetstänket har inte kommit lika långt på telefonerna som på datorerna, säger Jonas Thambert, IT-säkerhetsrådgivare på Sveriges IT-incidentcentrum.

När väl telefonen är kapad kan den användas till allt från att ringa med till att skicka sms och ringa betalsamtal. Det finns inget sätt att skydda sig fullt ut, men Jonas Thambert rekommenderar att man är noga med att uppdatera sin mjukvara och med vilka program man installerar på telefonen.