Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att rekrytera unga inom motorsporten

Det är svårt att rekrytera barn och ungdomar till motorsporten. Det säger Jämtlands motorklubbs ordförande Agne Ottosson.

Under lördagen ordnades ett slags öppet hus på Östersunds motorstadion i Lungre. Ett av syftena med att visa upp de olika motorsporterna är att klubben behöver fler unga utövare.
– Vi är just nu inne i en generationsväxling. Att vi har lite svårt med återväxten har nog mycket med föräldrastrukturen att göra, där tappar motorintresset mot exempelvis golf och hockey, säger Agne Ottosson.
Han vill ta hål på myten om att motorsport är mycket kostsammare än andra sporter.
– Många har de tankarna att motorsporten skulle vara dyr. Men tänk på vad allt annat kostar. Det behöver inte vara mycket dyrare än något annat. Ska du spela hockey så kostar skridskorna 4 000 kronor och klubban som kanske går av första träningen 1 200 kronor.
Men det krävs inte bara ett ökat intresse från barn och ungdomar, det krävs också vuxna som arbetar ideellt säger Agne Ottosson.
– Det är som i alla andra föreningar. Man måste ha ledare som ställer upp och tar hand om de som är intresserade och vägleder de som vill prova.
En som har fastnat för sporten är tolvårige Fredrik Holgesson från Odensala. Han provade att köra karting förra året och blev biten.
– Då körde jag bara halva säsongen men i år har jag tävlat hela året. Det som lockade mig mest är att det går snabbt.
Den typen av minikart som Fredrik kör kommer upp i cirka 100 kilometer i timmen. En ny kostar ungefär 25 000 kronor men Fredriks kart är begagnad och kostade bara 10 000 kronor.