Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att kontrollera sjukgymnaster

Det är svårt att upptäcka om sjukgymnaster som får ersättning av landstinget fuskar till sig pengar. Det visar en färsk granskning.

Annons

Landstinget i Jämtlands län har med hjälp av utomstående konsulter låtit kontrollera journalerna hos tio stycken sjukgymnaster. Konsulterna kontrollerade bland annat om sjukgymnasterna dokumenterade de behandlingar där de senare begärde pengar från landstinget. Det vill säga om ersättningen som betalades ut från landstinget stämde med de behandlingar som sjukgymnasterna faktiskt kunde visa att de hade gjort.

Resultatet av kontrollen är att bara tre av de tio sjukgymnasterna förde journalanteckningar som till 100 procent stämde överens med den ersättning de hade fått. De övriga sju hade inte dokumentation som kunde styrka all ersättning. Två av sjukgymnasterna hade avvikelser som motsvarade 41 respektive 50 procent av den ersättning de hade fakturerat.

Chefen för landstingets beställarenhet, Lena Weinstock Svedh, säger att resultatet av kontrollen inte behöver innebära att sjukgymnasterna fuskar med faktureringen, men att den ekonomiska delen av uppföljningen blir oerhört svår eftersom det finns sådana brister i journalföringen.

Konsulterna kontrollerade även om de tio sjukgymnasterna följde lagen när det gäller hur behandling av patienter ska journalföras. Även där fanns brister hos fem av de tio. Landstinget kommer att kontakta Inspektionen för vård och omsorg och berätta om bristerna.