Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att hyra ut nya lägenheter

Av de nyproducerade lägenheterna i Valhall har Östersundsbostäder bara lyckats hyra ut 10 av 24 möjliga. Bolagets vd, Bengt Rådman, säger att det blir en stor utmaning att hitta hyresgäster som är beredda att betala dubbelt så mycket jämfört med bolagets andra lägenheter.

Annons

Totalt bygger Östersundsbostäder 64 nya lägenheter i kvarteret Valhall i området Marielund i Östersund. Lägenheterna byggs som en extra våning på redan befintliga hus i området. De första lägenheterna stod färdiga i februari i år och de sista ska vara klara till sommaren 2011.

Hittills har det varit möjligt att teckna kontrakt för 24 av lägenheterna och i dagsläget är 10 kontrakt påskrivna. Trots att det råder bostadsbrist i Östersund är Bengt Rådman inte förvånad över att mer än hälften av lägenheterna ännu inte hyrts ut.

– Det hänger naturligtvis ihop med kostnaderna, konstaterar han.

Genomsnittshyran för de nya lägenheterna i Valhall ligger på 1 400 kronor per kvadratmeter och år. För Östersundsbostäders övriga utbud av hyreslägenheter ligger hyrorna i genomsnitt på 749 kronor per kvadratmeter och år.

– Här har vi en jätteutmaning att hyra ut nyproducerade lägenheter till en hyra som Östersundarna inte är vana vid, förklarade Bengt Rådman på kommunfullmäktiges möte tidigare i veckan.

Trots få påskrivna kontrakt så är han inte orolig.

– Vi förstod ju att det skulle bli en utmaning och att det kommer att ta tid. Jag menar, det är ju inte den som är bostadslös eller arbetslös som har råd att hyra de här lägenheterna. Det här är en process där man först vill se vilka fina lägenheter vi byggt och sedan kanske man ska sälja en villa. Det kommer att ta längre tid.

Bengt Rådman berättar att det har kommit jättemycket folk på visningarna och att många har visat ett stort intresse för de nyproducerade lägenheterna.