Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att hitta professor

Ingen vill söka professorstjänsten i ämnet omvårdnad på Mittuniversitetets i Östersund. Läget är kritiskt, konstaterar institutionsledningen som nu söker extra forskningspengar till fler lektorer.

Med för låg forskningskompetens finns risk att examinationsrätten dras in.

Omvårdnad är ett av de ämnen som har flest studenter vid Mittuniversitetet – både i Östersund och i Sundsvall.

Men uppenbarligen är det ingen som är intresserad av att leda forskningen i ämnet inom ramen för en professorstjänst.

Institutionen för hälsovetenskap har i månader sökt med ljus och lykta efter någon som kan tänka sig söka den lediga tjänsten, men utan resultat.

”Det är av största vikt att det finns en tydlig forskningsanknytning i undervisningen. Behovet är i dag stort att öka forskningskompetensen i form av fler lektorer och en professor. Läget är särskilt kritiskt i Östersund som efter flera utlysningsförsök står utan professor”, skriver Anita Pejlert, prefekt på institutionen i ett brev till fakulteten för humanvetenskap.

Brevet skrevs redan i februari, men ännu har inget hänt på professorsfronten.

– Det har inte resulterat i att vi har kunnat rekrytera någon av de utlysningar vi har gjort, säger tf prefekt, Mikael Nordenmark.

Det finns i dag en tillfällig lösning där en professor från Göteborg fyller upp luckan på deltid i Östersund.

– Men vi har fortfarande ingen fast anställd professor här på omvårdnad i Östersund vilket är ett problem som vi ser det.

Mikael Nordenmark poängterar att Mittuniversitetet ingalunda är det enda lärosätet i landet som har problem att hitta kompetens i ämnet.

– Det är hård konkurrens nationellt. Det finns väldigt sparsamt med professorer i omvårdnad och det är lika på andra ställen också.

Flera lärosäten har också fått sin examensrätt ifrågasatt eftersom forskningsmiljön är för tunn i form av disputerande personal. Mikael Nordenmark kan inte påminna sig att Mittuniversitetet har blivit ifrågasatt, men att risken finns.

– Vi känner, nu inför nästkommande utvärdering, att vi måste stärka upp kompetensen. Vi har några forskningslektorat, tjänster för disputeranden med viss forskning i, för att locka sökanden både till Sundsvall och Östersund.

– Men det är fortfarande lite oroväckande få som söker till Östersund. Det är totalt sex lektorstjänster som är utlysta så det är ändå en väldigt stor satsning.