Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att bli student

I slutet av veckan kom antagningsbeskeden inför höstens utbildningar. Sociala medier svämmar över av bekanta som frågar om någon har en lägenhet eller soffa åt deras avlägsna kusin som nu ska börja plugga. Men många sitter också tysta. De senaste åren har det blivit fler sökande till varje plats på högskolor och universitet. Det har blivit svårare att få studera. Men även om man kommer in finns det hinder för att faktiskt kunna börja på utbildningen.

I riksmedia kan det framstå som att bostadsbrist är ett stockholmsproblem. Men en majoritet av Sveriges kommuner har brist på hyresrätter. I Sundsvall behövs minst 250 lägenheter varje år. I både Östersund och Åre är det brist på bostäder åt främst unga. Kombinationen av en hårdare konkurrens till utbildningar och för få bostäder gör att många slås ut. Det blir helt enkelt högre trösklar för unga att börja studera. Samtidigt så är det brist på utbildade till många yrken. När arbetslösheten är så hög borde det ha varit en självklarhet att satsa på studier. För blir det svårare att plugga så är det en grupp som avstår, de som kommer från familjer där det inte varit någon självklarhet att studera vidare. På de utbildningar med högst söktryck, som läkare, syns det allra mest. Där är andelen studenter som har föräldrar med högskoleutbildning extremt hög.

Det brukade finnas en tanke på att utbildning gör Sverige starkare. Hela landet gör en slags klassresa när många kan studera. Det är svårare nu. Trösklarna för att komma in är fler och högre. För vissa är det självklart att plugga, då är bostadsbrist och att det krävs högre betyg bara små hinder. Men för andra är det en mur.

Fler borde få chansen att studera. För det krävs bostäder och platser på utbildningar.

Inte bara för att det är bra för just de personerna.

Utan för att hela landet hade tjänat på det.