Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare att få handikapptillstånd

Funktionshindrade i Jämtland får det svårare att beviljas parkeringstillstånd. Detta efter nya föreskrifter från Transportstyrelsen som kommunen måste följa.

Efter nya föreskrifter från Transportstyrelsen har fler och fler personer över hela Sverige blivit av med sitt handikapptillstånd.

Enligt DHR, de handikappades riksförbund, är ökningen tydlig även i Jämtland.

– Jag har tyvärr inga siffror, men jag vet att det rör sig om en hel del här i länet som blivit av med sitt tillstånd. Det rör sig mycket om de som haft handikapparkeringstillstånd i flera år och fått det indraget, säger Anita Lindqvist på DHR i Jämtland.

Kommunen kommer att ha en striktare bedömning när de tar ställning till en ansökan om nytt eller förlängt parkeringstillstånd.

Enligt Jenni Sjöblom på Transportstyrelsen har kommunerna tidigare varit alltför generösa i sina bedömningar.

Jan Asplund, trafikingenjör på Östersunds kommun berättar att fenomenet inte är ovanligt i en liten kommun.

– Visst är det några som får avslag, men det är ingen stor skillnad jämfört med innan tycker jag. Tidigare har vi haft en rätt generös tolkning, det är inte ovanligt i mindre kommuner, man kommer för nära helt enkelt. Det är till störst del hur mycket problem man har med gångavstånd som ligger till grund för vilket beslut vi tar. Många som till exempel inte kan bära saker kan få avslag eller de som är passagerare, säger Jan Asplund.

Totalt är det i kommunen mellan 500-600 personer som har handikapptillstånd.