Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare än vad man trodde att få bort svartfärgen

I går satte arbetet igång med att tvätta de svarta stenarna på torget. Meningen är att de ska bli lika gula som resten av torgstenarna, men det visade sig vara svårare än man trodde från början.

– Jag tror att vi bara kan få bort hälften av det svarta, säger Sebastian Tjikkom på Sanerarna.

För att pröva sig fram testade saneringsfirman olika lösningar och tvättmedel för att se vad som fungerade bäst, men hur än de försökte satt det mesta av den svarta färgen kvar.

– Jag tror att en slipning av stenarna är den enda lösningen att få bort all svartfärg, säger Sebastian, samtidigt som han låter högtryckstvätten spola fram och tillbaka på de värst drabbade ställena på torget.

– Hur än vi bär oss åt kommer vi aldrig att få stenarna i den färg som de ska vara. Felet sitter i produktionen av stenarna. På något vis har de kommit från fabriken innan de var riktigt klara, menar han.

Under fyra dagar ska saneringsfirman jobba med att tvätta de värst utsatta delarna av torget. Många nyfikna stannar och frågar hur det går och kommer med goda råd.

– Det här är ett mycket svårare jobb än vad jag trodde från början, säger Sebastian Tjikkom. Jag tror inte vi kommer att bli nöjda med resultatet.