Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar på: Stoppa Hästplågeriet med travskatt

Jonas Paulsson mörka bild av hur våra trav- och galopphästar i Sverige mår har mycket lite med verkligheten att göra. Vårt djurskyddsarbete anses vara ett föredöme i världen och våra regler är i flera hänseenden strängare än vad djurskyddslagen kräver.

Djurskyddet är grunden i hela vår verksamhet. Det ligger i allas, och i synnerhet vårt, intresse att de hästar som tävlar på våra trav- och galoppbanor mår bra, både fysiskt och psykiskt.

Genom ATG-modellen avsätts årligen mångmiljonbelopp för hästforskning, veterinärvård, utbildning och andra övergripande insatser för svensk hästnäring.

Ytterligare en viktig del i sakfrågan är ansvarsförhållandet. ATG är ett bolag helägt av Svensk Travsport och Svensk Galopp. ATG:s uppdrag är att anordna spel på hästar. Sportförbunden anordnar tävlingar, ansvarar för reglementet och övervakar djurskyddsregler. Därutöver har staten, via Jordbruksverkets banveterinärer, ansvar för djurskyddet under tävlingarna.

Denna uppdelning mellan sport, spel och stat finns av ett enda skäl: att spelet inte ska kunna styra över vare sig sporten eller djurskyddet. Banveterinären har just den oinskränkta makten att själv stryka hästar som inte mår bra eller stoppa tävlingar av just djurskyddsskäl. Sedan kan spelbolag, tv-bolag och övriga instanser säga vad de vill.

Att arbeta med djurskydd är en ständigt pågående process. Vi är i dag i Sverige världsledande, men fortfarande finns det givetvis saker att förbättra. Det är vi ödmjuka inför och tar vårt uppdrag på största allvar.

Göran Åkerström, Chefsveterinär Svensk Travsport, Helena Gärtner, Administrativ chef Svensk Galopp, Maria Guggenberger, Chef samhällsansvar ATG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel