Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar om prostatacancer kom efter ett halvår

Norrlandslänens prostatacancerföreningar kräver satsning på sjuksköterskor. Svaret kom först fem månader senare.

Det var i februari som länets prostatacancerförening Jämtgubben och ytterligare fyra broderföreningar i Norrland skickade ett brev till landstingen, bland annat till Jämtlands läns landsting.

Det handlade om ett krav på att landstingen måste investera i fler så kallade kontaktsjuksköterskor.

"...det råder allvarliga brister på tillräckligt antal sköterskor vid ett flertal sjukhus i våra landsting. Professionen är djupt oroad, de sköterskor som finns försöker med alla möjliga medel att få det hela att fungera, men man klarar inte att möta samtliga arbetsuppgifter som vilar på kontaktsjuksköterskan", skrev föreningarna i ett brev i februari i år.

Kravet är alltså att landstingen inleder en satsning "i stor skala" omgående.

Nu har landstinget i länet svarat; visserligen månader efter att föreningarnas krav skickades, men å andra sidan verkar svaret positivt för föreningarnas del.

Landstingets biträdande landstingsdirektör, Nina Fållbäck–Svensson, noterar att landstingsstyrelsen redan har beslutat att satsa pengar på kontaktsjuksköterskorna.

"Arbetet med att genomföra uppdraget har inletts redan för drygt ett år sedan. Resultatet har delvis uppnåtts då vi har en viss förstärkning", skriver hon.

Fast det går trögt, framför allt då det är svårt att rekrytera kompetensen.

"Detta innebär inte att vi har gett upp. Tvärtom, fortsätter arbetet med att genomföra styrelseuppdraget med förhoppningen att målet ska vara uppnått under 2014, eller i början av 2015".