Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svår kamp mot skogsbranden

Den våldsamma skogsbranden i Västmanland – troligtvis den största svenska i modern tid – har krävt sitt första liv.
Samtidigt fortsätter kampen mot lågorna. Flera flygplan sätts under eftermiddagen in för att vattenbomba.

Den omkomne mannen hittades död i natt. Enligt polisen var kroppen svårt bränd. En kollega till mannen, en 42-åring, hittades svårt brännskadad i närheten och ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping. Hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt. Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

– De har någon form av arbetsrelation. Vad jag förstår har de blivit överraskade och inringade av eld, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

Under morgonen upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland. Det gör den troligtvis till den största branden i modern tid, enligt Jan Wisén, enhetschef på MSB.

Han säger också att förutsättningarna för att bekämpa branden är "väldigt ogynnsamma", med tanke på det torra vädret och att området är svåråtkomligt.

Rök över Västerås

Enligt SMHI:s prognos ser det ut att bli sol alternativt växlande molnighet i brandområdet.

– Det finns inget säkert regn i sikte, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Samtidigt har brandrök nu börjat komma in över Västerås, meddelar länsstyrelsen. Alla som berörs av röken uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Under natten har boende i Norberg, omkring 4 500 människor, fått direktiv om att förbereda sig för en eventuell evakuering. Men något definitivt evakueringsbeslut har inte tagits.

"Ett helvete"

Redan i går evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby. Som en förebyggande åtgärd evakuerades även runt 15 personer från ett äldreboende i Karbenning utanför Norberg.

Tommy Persson är åretruntboende i Västervåla och tvingades lämna sitt hus sent i går eftermiddag.

– Det var rök, totalt med rök, och jag hörde hur det brann uppe i skogen och de vattenbombade ovanför där vi bor, berättar han.

Han är nu i Virsbo, söder om Västervåla, och beskriver sin situation som ett rent helvete. Han vet inte med säkerhet hur läget är med huset.

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns. Enligt hörsägen står våra hus kvar men det brinner kring husen och de vattenbombar runt omkring, men ingenting är bekräftat.

Omkring 100 personer arbetar vidare med att bekämpa branden och tillgången till helikoptrar är fortsatt god. Under dagen väntas två franska och två italienska flygplan sättas in för vattenbombning. Två av dem anländer klockan 13 och två klockan 18, enligt Kerstin Alvinge på Länsstyrelsen.

Långt släckningsarbete

Ännu finns inget beslut om ytterligare evakuering.

– Vi uppmanar ingen att lämna bostäderna, men det är klokt att fundera i de banorna. Vissa har tidigare fått väldigt kort varsel, säger Alvinge, och fortsätter:

– Packa väskor, planera er väg från branden så att man inte kör åt fel håll.

Tesen är att branden startat i anslutning till en skogsmaskin.

– Det är den uppgiften vi har, men jag har inga detaljer, säger Alvinge.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad.

– Det kommer att bli ett väldigt omfattande släckningsarbete som säkert kommer att pågå i flera veckor innan man kan säga att branden slutgiltigt är släckt. Man måste gå in och släcka där det ligger och pyr och där det brinner, säger Jan Wisén.