Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar direkt från polisen

– Det finns givetvis alltid någon som har andra förväntningar på oss, säger Birgitta Persson, polisinspektör och polisens länssamordnare för grannsamverkan.

Annons

Det handlar om ytterkommunernas kritik mot polismyndigheten där ansvariga för grannsamverkan i flera byar tycker att polisen inte ger signaler när inbrott sker. Det finns exempel på att inbrott ska ha skett i bygderna utan att grannsamverkarna har får veta – eller fått kännedom om detta allt för sent.

Birgitta Persson säger att grannsamverkan främst är ett brottsförebyggande koncept och att de flesta som är med i grannsamverkan införstådda med det.

– Sedan finns det givetvis alltid någon som har andra förväntningar på vårt arbete, men ju längre vi håller på och desto mera dialog vi får med allmänheten så hittar vi alla våra roller i det här brottsförebyggande arbetet.

Birgitta Persson påpekar att inbrott i en bostad är integritetskränkande och att det är ett prioriterat polisarbete.

– Sedan finns det inte en regel som inte har ett undantag och det kan finnas omständigheter som gör att även inbrott i fritidshus är ett prioriterat jobb. Viktigt att veta är att alla brott utreds oavsett om polis varit på plats eller inte.

Det är Länskommunikationscentralen (LKC) som ser till att grannsamverkarna ute i länet får sms när exempelvis inbrott har skett. Och det är vakthavande polisbefäl som har tar det avgörande beslutet om vad som ska skickas ut.

– Det är många faktorer som spelar in vid utskicken. Det finns olika sätt att anmäla och det är inte alltid som LKC får kännedom om brottet. LKC sänder ut sms:en i mån av tid. Är det så att de har väldigt mycket inkommande jobb så kan det hända att det inte är möjligt att sända ut sms. Andra faktorer som spelar in är också om brottet är färskt eller om brottet är upptäckt någon dag senare. I det senare fallet så kan man ex. nämna inbrott i fritidshus som ofta upptäcks när man kommer tillbaka till fritidshuset efter några dagar eller veckor beroende på hur ofta man vistas där, säger Birgitta Persson.

Samtidigt påpekar Birgitta Persson att sms:en är en bonus i grannsamverkan och att det inte är det primära i det brottsförebyggande arbetet.

– Grunden i grannsamverkan är att vi ska känna oss trygga och säkra där vi lever och bor. Upptäcker man något som inte verkar stå rätt till så varna varandra grannar emellan och skicka samtidigt ett tips till polisen. Ett exempel kan vara att man misstänker att en dörrknackare inte har rent mjöl i påsen eller en okänd bil som har börjat cirkulera i området. Det är viktigt att både kontaktombud och deras grannar är aktiva i det här arbetet så alla känner sig trygga och delaktiga!