Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante Sjödin

Svante Sjödin har nu lagt brädet på hyllan för gott.

Annons

Ett långt schackliv hann det bli med dåtidens lagmatcher mellan stad (Östersund) och landsbygd, vinster i simultanpartier mot Sverigemästare som Gideon Ståhlberg och Kristian Sköld. Gideon Ståhlberg som för övrigt slafade över hemma på kökssoffan i Bispgården hos Svante inför en av simultangivningarna i länet.

Mest imponerad av de dåtida inhemska spelarna var Svante av Eric Arnlind som samtidigt som han läste en dagstidning kunde sitta och lite nonchalant lira blindschack med villiga utmanare. Största triumfen under Svantes karriär var vinsten mot den då regerande ryske världsmästaren Tigran Petrosian den 24 mars 1964. Skådeplats var Österängsskolans ljushall där Petrosian på inbjudan av Jämtlands schackförbund gjorde Östersund den äran. 37 spelare utmanade och Svante var en av två som lyckades besegra stormästaren. Partiet var det sista att spelas klart och Petrosian gjorde vad han kunde men åt Svantes eleganta slutspel kunde världsmästaren inget göra. Petrosian, som inte direkt var någon god förlorare, lär efteråt ha föst pjäserna av brädet.

Svante kom efter triumfen mot Petrosian att göra ett nästan 30-årigt uppehåll för att ägna tiden åt familj och lärarjobb. Comebacken dröjde ända till 1992 då Svante tyckte att vi nog kunde behöva ett nytt vandringspris till Jämtcupen. Sagt och gjort, en egenhändigt målad tavla med schackmotiv blev det och Svante var nu tillbaka vid brädet. Han deltog bland annat flitigt i seriespelet i allsvenskan där han spelade sitt sista parti förra året, nära 85 år fyllda.

Svante deltog även i Sjakkfejdenmatcher mot Tröndelagen liksom i bland annat pensionärsturneringen SPF-mästerskapet i snabbschack 2006 på Stockholms schacksalonger, ”en tävling där det ju i stort sett bara var ungtuppar, dom var ju 20 år yngre än jag”.

Svante lämnar ett stort tomrum efter sig men han har gjort outplånliga intryck i länets schackhistoria – och på många andra områden.

Schackvännerna