Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante Säwén: Nu talar även Israels araber om apartheid

Annons

Det har gått över 70 år sen det palestinierna kallar Katastrofen, alltså staten Israels bildande då hundratusentals palestinier fördrevs. USA:s president Trump valde att till 70-årsjubiléet, i strid med folkrätten, erkänna Jerusalem som Israels huvudstad med resultat att palestinier i Gaza protesterade med det enda de hade i vapenväg - sina kroppar. Som mest dödades 55 obeväpnade palestinier på en enda dag, då samtidigt 1 200 skadades i ett fruktansvärt övervåld.  Västbanken är ockuperad sen 51 år tillbaka. I Gaza har man i 12 år levt som i ett väldigt friluftsfängelse sen den direkta israeliska ockupationen upphört. Sen dess har Israel gått till krig mot Gaza tre gånger. I maj hade palestinierna ett enda vapen kvar – sina egna kroppar. Och de tog sig israelerna rätten att döda.

Sen dess har man uppfunnit ett nytt vapen, nämligen pappersballonger som släpps över gränsen och sätter eld på israeliska skördar, därav de senaste veckornas upptrappade israeliska våld som i skrivande stund har ersatts av en skör vapenvila.

I detta läge får den segrande israeliska högern stöd av president Trump och möjligen, här handlar det vad jag förstår mer om spekulationer, stöd från Rysslands president Putin.

Fullt klart är det ändå att det israeliska parlamentet antagit en lag som även israeliska araber betecknar som rasistisk, och som en form av apartheid. Det är ju begrepp som haft fog för sig även tidigare och som palestinier utanför Israel ofta använt. Men nu slår staten Israel alltså fast att i Israel så har judarna en särställning. Arabiska är inte längre ett av de officiella språken trots att de är 20 procent av befolkningen.

Det är en väg som pekar mot en större katastrof, och också judiska organisationer i USA protesterar mot lagen. Israels president Reuven Rivlin varnar för att de nya reglerna förvandlar landet från en demokrati till något annat där många, om än en minoritet, förvandlas till andra klassens medborgare. Apartheid i vår tid.

Svante Säwén