Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante Säwén: När det brinner fungerar EU rationellt

Annons

De som varit nära någon av det stora bränder som nu drar fram över vårt land, beskriver det hela som att befinna sig i krig. Det måste vara en skrämmande upplevelse att behöva laga mat när skogen brinner i ögonvrån. Ingen vill bli evakuerad, men när alternativ till evakuering saknas, så får man acceptera det också. Hur skulle det då vara att uppleva ett krig på riktigt, där inte bara en nyckfull natur utan också nyckfulla människor är hotet?

En av de mest dräpande kommentarer jag sett kring branden driver med de människor som saknar fantasi nog för att förstå att det finns lägen då man måste fly. Nyfascistiska SD lindar in sitt tal om asylsökande och erkänner inte öppet att de är emot all invandring. De låtsas i stället att det är bättre att ”hjälpa folk på plats”. Översätter vi den lösningen på folk som ska evakueras från brandhotade byar i Sverige så ser vi att ”hjälpa folk på plats” inte kan vara den enda lösningen. Självklart ska vi hjälpa till i närområdet i den mån det går. Men de som flyr från krig och bränder behöver ofta få skydd på annat håll, inte minst i EU.

EU-samarbetet har kommit olika långt på olika områden.  Delar av EU sitter ännu fast i ett främlingsfientligt mönster. Länder som Polen och Ungern bromsar så här långt alla gemensamma lösningar på flyktingområdet. Det går lättare när samarbetet gäller inomeuropeiska problem. Väldigt glädjande är att se hur ett land som Polen nu bistår Sverige med resurser till brandbekämpningen. Just att de polska brandmännen försörjer sig själva under brandbekämpning låter imponerande. Italienska och franska flyg bidrar till brandbekämpningen och tyskar är på plats. Det här är ett område där EU-samarbetet uppenbarligen är rationellt. För det brinner inte i hela EU samtidigt. Fast om vi tror att bränder som dessa återkommer regelbundet kan ett svenskt brandflyg också kan bli nödvändigt. Men som försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger, så får den diskussionen tas när bränderna är släckta för den här gången.

Svante Säwén