Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante Säwén: Håll SD borta från allt inflytande

Annons

Den valrörelse som i år är en vecka kortare än vanligt, går nu in i sitt mest intensiva skede. Valet ser mycket ovisst ut. Det som redan förefaller klart är att SD tycks gå kraftigt framåt i opinionen.

Min observation verkar stämma. De som kan väldigt lite om politik har lätt att gå på SD:s lögnpropaganda där utpekandet av ”de andra” som orsak till alla problem är centralt. Den som nu till äventyrs tycker att jag överdriver när jag säger lögnpropaganda kan lägga alla tvivel åt sidan sedan SD producerat filmen om de svenska Socialdemokraternas historia. Här handlar det om lögner på en ny nivå i svensk debatt.

De som inte kunde så mycket röstade tidigare inte så sällan på Socialdemokraterna. Men det berodde inte på att sossarna ljög, utan på att många kunde konstatera att de fick det bättre med Socialdemokraternas politik. Det är det hopp som sossarnas politik födde, och den riktning mot ökad jämlikhet som var resultatet, som gav partiet stöd också av de mindre politiskt insatta. Tror jag.

Uppenbarligen har Socialdemokraterna här en läxa att göra. Klyftorna har ökat i decennier, och även om regeringen Löfven trots sin minoritetsställning faktiskt gjort mycket för att underlätta för de sämst ställda, så återstår mycket att göra. Den jämlikhetskommission som nu tillsatts med Per Molander i spetsen, ser i alla fall ut som en mycket klok ingång i frågan.

Men om nu SD, Gud förbjude, får ett så stort stöd som man kan befara, hur ska då övriga partier förhålla sig till det? En del tycks tro att SD ska få bilda regering om det blir största parti. Men ett 25 procentigt stöd i riksdagen ger inte regeringsmakten, om inte de 75 procenten accepterar det. Och varför skulle resten av partierna ge makten till ett parti som i sitt avståndstagande från alla människors lika rätt helt avviker från de övriga partierna?

Illa nog är att ge SD inflytande genom att ha dem som stödparti för regeringsmakten. Se hur politiken i Danmark drivits till höger med Dansk Folkeparti, som saknar SD:s nazirötter, som de borgerligas stödparti. Och SD deklarerar tydligt att deras stöd för en regering under Moderatledaren Ulf Kristersson kräver ännu hårdare flyktingpolitik.

I frågan om att ge SD inflytande svävar Ulf Kristersson ännu betänkligt på målet. Det hedrar Liberalerna och Centerpartiet att de tar avstånd från idén om att ge SD makt. Men vi kan verkligen kräva att de före valet kommer med ett tydligare besked än vad som kommit så här långt, om hur de liberala partierna ska agera om de rödgröna, som det nu ser ut, blir större än de borgerliga.

Det gör ont för borgerligheten, och framförallt för Moderaterna, att tvingas se detta, och än mer att dra den självklara slutsatsen att det fortsatt ger Socialdemokraterna en centralposition i svensk politik. För lika självklart är att alternativet till en socialdemokratiskt styrd regering vid ett sådant valresultat, är en regering där SD ges makt och inflytande.

Finns det då något alternativ? Ja, i så fall handlar det om att riva blockgränsen. Det är knappast vad sossarnas väljare önskar sig och det är definitivt inte vad de borgerliga hoppas på. Men valresultatet måste avgöra och Sverige måste hur som helst regeras. Och för Sveriges skull måste det regeras utan att nyfascistiska SD ges något inflytande alls.

Svante Säwén