Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svante Säwén: Enskilda personer kan påverka sin värld

Annons

Sant är att de materiella betingelserna styr tänkandet. Intresset ljuger inte, som Karl Marx formulerade det. Hjalmar Brantings vän, fransmannen Jean Jaurès som mördades dagen före första världskrigets utbrott, har dock lika rätt när han kompletterar detta med tesen om personernas betydelse för hur historien utvecklar sig.

Sålunda finns en uppenbar risk att konflikten mellan Iran och USA utvecklas till ett öppet krig helt i onödan därför att USA:s president är som han är. Inte heller Irans ledare kan förstås riskera att framstå som svaga när landet attackeras även om det än så länge mest sker i ord. Lägger man till att USA ensidigt rivit upp avtalet kring Irans civila kärnenergiprogram, så förstår vi att riskerna ökar.

Ett positivt exempel på en person som just nu påverkar historien mer än de flesta är Etiopiens nye premiärminister Abiy Ahmed som snabbt har förändrat situationen i Etiopien som för 25 år delades så att kustlandet Eritrea blev ett eget land. Efter två decennier av mer eller mindre kallt krig har nu i sommar en fredsöverenskommelse slutits mellan de två länderna. Gränsstaden Badme erkänns nu som eritreanskt, precis som en skiljedom sa för 18 år sen.

Med Eritreas grundande och den fiendskap som följde förlorade Etiopien tillgången till havet. Landet blev beroende av den lilla republiken Djibouti som kunde utnyttja situationen ekonomiskt. Genom att göra upp med Eritrea skaffar sig Etiopien alternativ. Men framförallt får man fred.

Kriget har krävt 80 000 människoliv och miljoner befinner sig på flykt från främst Eritrea som styrs av en despot som tvingat många att lämna landet medan andra fängslats, som den svenske medborgaren Dawit Isaak som suttit inspärrad sen 2001. Så om det i skrivande stund ser ut som om Abiy Ahmed, som sägs komma från en blandat kristen-muslimsk familj, ligger bra till för Nobels fredspris så får vi hoppas att man inte tilldelar Eritreas Isaias Afewerki den äran. Det räcker fuller väl med att Henry Kissinger och F.W. de Klerk fått priset.

Svante Säwén