Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svampplockning mitt i stan

Svampplockning på våren mitt i stan, är det möjligt? Ja faktisk. Ewa Andersson lät LT följa med till hennes centrala svampoas.

Annons

Ewa Andersson från Östersund har varit intresserad av svamp sedan barndomen och plockat svamp i hela sitt liv. På en gräsmatta nedanför Jamtli fyller hon en medhavd påse med vårmusseronsvampar på bara ett par minuter.

– Jag plockar alla sorters svampar som går att äta, säger Ewa Andersson.

Hon påpekar att man kan använda svamp till allt och berättar att hon brukar steka svampen i smör med lite lök och persilja.

– Svenskarna är inte så mycket för svamp och missar dem lätt, säger Ewa Andersson.

Man tänker att svampplockning är något som görs på hösten. Att plocka svamp på våren på en gräsmatta mitt i stan är något förvånande.

– Jag plockade svamp här för första gången för två år sedan. Jag snubblade på dem. Jag visste att det fanns en svamp som växte på våren så jag kollade upp det i en svampbok och såg att det var vårmusseron, säger Ewa Andersson.

Svampen nedanför Jamtli är helt orörd då Ewa Andersson är ensam om att plocka den här på våren. Ursprungligen är hon från Polen och där är intresset för att plocka svamp större.

– Där måste man vara i skogen mitt på natten om man ska få någon svamp. Här är de helt orörda men nu kommer det nog bli många svampplockare, säger Ewa Andersson.

Där vårmusseronsvamparna växer bildas det ringar i gräset, så kallade häxringar. De växer till sig ganska snabbt, hur länge de växer beror lite på hur mycket det regnar. Vårmusseron går att frysa in och spara.

– Jag brukar lägga dem i ättika och lägga till ingredienser och låta det stå i två veckor för att sedan äta dem som tilltugg, säger Ewa Andersson.

Nästan varje dag plockar hon svamp.

– Jag har svårt att gå förbi svamp utan att plocka dem, säger Ewa Andersson.

Att plocka svampen tar inte många minuter men att rensa den tar lite tid.

– Nu har jag resten av dagen upptagen med att rensa dem. Men det är en lugnande sysselsättning som får mig att tänka mycket, säger Ewa Andersson.