Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt publikintresse för ishockeyn i ettan

Jämtland/Härjedalen är fortfarande ett bra hockeylän, men intresset sviktar för sporten. Det menar ordförande Anund Nilsson.
– Trenden är likadan i hela landet, åskådarantalet minskar, säger han.

Annons
Anund Nilsson har suttit elva år på posten som J/H:s ishockeyordförande och märker framför allt en klar skillnad:
– Det är mycket tuffare att rekrytera ledare och spelare i dag. Det måste bero på det större utbud av sporter som finns nu.
Vad gör ni för att möta detta?
– Vi besöker varje förening och diskuterar möjligheter, vi lyssnar på deras förslag och vi kommer med våra förslag.
Även intresset bland åskådarna har minskat drastiskt de senaste åren, och brytpunkten inträffade när den norra grundserien splittrades i två delar inför säsongen 2007/08.
Säsongen 2006, när lag som Asplöven och Kiruna var med i serien från start, snittade Östersund Hockey 504 åskådare under hösten. Förra hösten var siffran nere i 263, medan snittet för den här säsongen låg på 271 inför gårdagens länsderby.
– Det är samma trend över hela landet, åskådarantalet minskar. Här i Jämtland är det nästan bara i Nälden det har ökat, säger Anund Nilsson.
I det sammanhanget måste nog också påpekas att Nälden startade från riktigt låga nivåer – snittsiffran just nu är 139 och näst sämst i serien.
Faktum är att lilla Kovland, som varit känt för allt annat än höga publiksiffror, spöat både ÖHC och Nälden på den fronten under hösten:
2 067 åskådare fördelat på sju hemmamatcher ger ett snitt på 295.
Bäst i serien är Hudiksvall, som hittills snittat 528 personer.
En tänkbar och generell förbättring som Anund Nilsson gärna ser är att fler klubbar i länet driver juniorlag.
– Många klubbar har ungdomsverksamhet, däremot har inte alla ett juniorlag. Det tycker jag att man ska ha, säger hockeybasen.
– Annars är Jämtland/Härjedalen ett helt okej hockeylän.
– Det finns bra lag, som till exempel ÖHC:s J18 Elit. De ligger bra till i en serie där allsvenska och elitserieklubbar har sina juniorlag.
– Dessutom har vi producerat många duktiga spelare till olika klubbar, så hockeygymnasierna i länet har varit en stor framgång.
Hockeybasen är också positiv till den relativt nya Jämtlandsserien, där Strömsund, Bräcke, Järpen, Nälden B, Strömsund, ÖHC B och Töva Motion från Medelpad deltar.
– Det är en perfekt serie för de som inte satsar lika hårt på hockeyn, utan mer spelar för glädjen.

Mer läsning

Annons