Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt intresse för vattensäkerhet

Jämtland har flest drunkningsolyckor per invånare i hela landet. Trots det lyste besökarna med sin frånvaro när vattensäkerhetsveckan startade på måndagen.

Vattensäkerhetsveckan pågår mellan 14-18 juni runt om i landet. Arrangörer är Svenska Livräddningssällskapet (SLS), som fanns på plats på Storsjöbadet under måndagen.

– Vi vill informera om att man måste vara säker i vattnet. Blir man till exempel medvetslös spelar det ingen roll hur duktig man är på att simma. Men har man räddningsväst kan man inte drunkna, säger Annette Nääs från Svenska Livräddningssällskapet i Jämtland.

Enligt arrangörerna har de haft ett trettiotal besökare under dagen. Besökarna erbjuds information om bad-, båt- och isvett, broschyrer finns på tio olika språk. De kan också träna på att använda isdubbar på ett isflak eller öva livräddning på en docka.

Under tiden LT är på vattensäkerhetsveckan kommer inga besökare alls.

– Vi hade hoppats att det skulle komma barn och föräldrar. Men vi har inte annonserat så mycket, säger Annette Nääs.

I Jämtland drunknade 3,7 personer per 100 000 invånare 2009, enligt statistik från SLS. Det är den högsta siffran i landet, där genomsnittet ligger på 1,3 personer.

– En orsak till att många drunkningsolyckor sker i Jämtland kan vara okunskap när det gäller skoteråkning, säger Annette Nääs.

Enligt Sven Mattsson, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i Jämtland, är alkohol inblandat i nio av tio drunkningsolyckor.