Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt intresse för samepolitik

Det var svalt intresse när Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum, bjöd in till en utfrågning om samepolitiken i går kväll.

Företrädare för samtliga partier fanns på plats men endast en handfull åhörare hade hörsammat inbjudan.

Rovdjurspolitiken, vindkraften liksom en ratificering av ILO-konvention 169 var ändå frågor som diskuterades.

På plats fanns Gunnar Sandberg (S), Olof T Johansson (MP), Christina Hedin (V), Kia Carlsson (FP), Gunnar Hjelm (M) och Inga-Lis Bromée Sjöberg (C).

Moderator var Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltije.

Att det inte ska finnas vargar inom renskötselområdet var samtliga partier rörande överens om.

– Vargarna är också politik, har det visat sig, säger Olof T Johansson. I realitet kan man säga att det inte går att ha vargar och renar tillsammans. Ambitionen från politiken att kunna ha föryngrande vargar i renskötselområdet går inte.

– Jag håller med, men vi måste minska det totala rovdjurstrycket också. Rennäringen är viktig och måste få utvecklas som en illgång för Jämtland liksom den samiska kulturen, säger Gunnar Hjelm.

Vad är då den viktigaste samepolitiska frågan?

– Frågorna kring marken, jakt, fiske och rennäring, slår Gunnar Sandberg fast. Det har tillsatts massor med utredningar kring ratificeringen, men frågan ska utredas ytterligare.

– Samefrågorna borde tillhöra ett departement med en minister, kanske skulle även en del frågor kunna föras över till sametinget.

Olof T Johansson menade att eftersom fd landshövdingen i Jämtland, Sven Heurgren, utredde frågan kring vad som måste göras för att kunna ratificera.

– Det pekades även på brister. Detta var år 1999 sedan har inget hänt. Men MP vill ratificera.

– Folkpartiet vill ratificera, det går väl att ta de besvärliga frågorna senare, säger Kia Carlsson.

– Inget parti kommer att ratificera under kommande mandatperiod, vad jag vet, säger Gunnar Sandberg. Det går inte att hasta fram ett förslag, vid varje utredning kommer det fram nya saker.

– Det är 20 år sedan ILO togs fram. På 20 år har inget hänt och det kommer inte att hända något på 20 år till heller. Detta är ingen prioriterad fråga. Konventionen är utarbetad varför tjafsa då det inte går att ändra skrivningen. Men det är en het potatis som ingen vill ta i.