Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag krona minskar sprithandel

Svenskarna bär hem allt mindre sprit, vin och öl över gränserna.
Förklaringen är fallet på kronans värde – det är inte längre lika lönsamt att åka till Tyskland och Danmark för att köpa hem alkoholvaror.

Annons

Gränshandeln med spritdrycker har sjunkit kraftigt hittills i år.
– Under första kvartalet minskade försäljningen med 19 procent jämfört med samma period förra året. Det visar försäljningssiffrorna från ett antal försäljningsställen i Danmark, Tyskland och Estland som vi nu följt under ett antal år, säger Erika Nylander, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.
Gränshandeln har ökat under en följd av år sedan Sverige gick med i EU.
– Vi har noterat en stark ökning av gränshandeln i flera års tid och vi har varnat för att det leder till problem eftersom det sker en oreglerad och okontrollerad försäljning av den sprit som tas in över gränserna. Sedan hösten 2008 har vi noterat ett trendbrott och sett en minskning av gränshandeln. Förklaringen är att kronans värde på kort tid minskat med 20 procent mot Euron. De svenska kunderna är priskänsliga och handlar där det verkar vettigast, konstaterar Erika Nylander.
Enligt Sprit  Vinleverantörsföreningens uppgifter har gränshandeln med sprit ökat med 29,3 procent de två senaste åren – under samma period har Systembolagets försäljning av sprit ökat med 1,3 procent.
Det är just spritdryckerna som ger de största förtjänsterna vid gränshandeln.
– Enligt våra beräkningar är bara var tredje spritflaska som dricks i Sverige köpt på Systembolaget. Vill man verkligen komma åt problemet med den omfattande gränshandeln så krävs en kraftig sänkning av alkoholskatten. Den åtgärden har genomförts i Danmark och där har problemet med gränshandeln minskat rejält, säger Erika Nylander.

Mer läsning

Annons