Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svag ekonomi inom räddningstjänsten – bara en ny brandbil nästa år

Räddningstjänsten i Jämtland måste spara pengar. Det innebär bland annat att förbundet inte har råd att köpa utrustning och brandbilar som planerat.

Inför beslutet om 2014 års budget hade de styrande politikerna krävt att räddningstjänstförbundet skulle ta fram förslag på besparingar. I onsdags klubbades budgeten som bland annat innebär att investeringarna mer än halveras, från 8 till 3,4 miljoner kronor.

Nästa års budget ger utrymme för köp av en enda brandbil. Men att bara köpa in en ny brandbil per år är för lite för att Räddningstjänsten i Jämtland ska hinna förnya sin stora fordonspark i en rimlig takt.

Lars Nyman är tillförordnad förbundschef och han har inte sett någon annan möjlighet till större besparingar än att skära ner på just investeringarna.

– Vi har ju de medlemsbidrag från kommunerna som är fastställda i ägardirektiven och då kan vi inte prioritera bilbyten eftersom pengarna helt enkelt inte räcker till. På kort sikt är det ingen katastrof men vår investeringsplan flyttas fram ett år. Förhoppningsvis är vi redan 2015-2016 tillbaka på banan med våra investeringar. Så är tanken i alla fall, säger han.

Räddningstjänsten i Jämtland har också valt att dra ner på de tjänster som förbundet har köpt av Östersunds kommun.

– Det handlar om en informatörstjänst och en ekonomitjänst som vi nyttjar mindre och hanterar mer själva, säger Lars Nyman.

Men trots tuffa sparkrav vill han vara tydlig med att det inte är tal om några nerdragningar på personalen.

– Vi har inte någon som helst möjlighet att minska vår personal och har inte dragit ner någonting på den sidan. Vi har cirka 325 deltidsanställda och kämpar med näbbar och klor för att behålla alla våra brandmän.

Samtidigt konstaterar Lars Nyman att ett av förbundets största problem i dagsläget är rekrytering av deltidsbrandmän. Ett problem som Räddningstjänsten i Jämtland delar med många andra räddningstjänster i landet.

– I år har 50 personer slutat inom räddningstjänstförbundet och vi har utbildat 35 nya. Men det gör inte att vi får lägre kostnader eller att beredskapen påverkas. Däremot får de som är kvar jobba lite mer.

Anders Edvinsson (S) är ordförande i förbundets direktion och han inser att Räddningstjänsten i Jämtland står inför stora utmaningar när det gäller hur verksamheten ska finansieras framöver.

– Vi har en stor utmaning kommande år. Vår nye förbundschef börjar 7 januari och ett av hans viktigaste uppdrag är att se över finansieringsmodellen. Det finns andra sätt runt om i Sverige att finansiera räddningstjänstförbund, säger han.