Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suveränt med String Sisters

/
  • String Sisters belönade en entusiastisk publik på en fullsatt Gamla Teatern med extranummer.
Foto: Henrik Flygare
  • Jämtländska Emma Härdelin bidrar till gruppens repertoar med svenska visor tolkade på hennes mycket speciella sätt.Foto: Henrik Flygare

Ryktet innan String Sisters ens satt sina fötter i Östersund var att nu skulle vi gästas av några av världen främsta fiolinister på den folkmusikaliska scenen.

Annons

Vi behövde inte bli besvikna. Dessa kvinnor kan verkligen spela fiol och en av dem kan sjunga, så är det med det. Dessutom har de en trygg och trevlig utstrålning på scenen och verkar ha riktigt kul tillsammans.

Behagligt och stillsamt och lite ovant var det att starten på konserten var lite trevande. Som att musikerna kände sig för och ledde oss i publiken in i det som komma skulle. Vi blev konserten igenom förda genom musik från många länders folkliga tradition. En konsert med en härlig blandning av eftertänksamt och riktigt farligt fartfyllt.

Intressant är det med Norska Annbjörg Lien och hennes hardangerfela. Hon framförde bland annat en låt från en traditionsbärare i Kristiansand om Kämpen Jo. Nära och så intimt med detta uråldriga instrument som har en så speciell klang. Stilla fick vi oss också till livs en låt från Shetlandsöarna framförd av Catriona McDonald.

Vår egen Emma Härdelin har en nyckelroll i gruppen som dess enda sångerska och har bidragit till repertoaren med svenska visor. Riktigt magiskt blev det med ett riktigt intressant arrangemang av Världens Frälsare. Som vanligt har vi bara att lyfta på hatten inför Emmas mycket goda och tydliga diktion.

Bland de rivigare låtarna var det för mig en höjdpunkt med Lis Knowles Rumble Thy Bellyful. Även Liz Carrolls tre låtar var väldigt härliga med ett intensivt driv. Jag, och säkert många andra, grips av keltisk musik och en rejäl reel gör mig alltid glad.

Intressant tycker jag det är att deras respektive folkliga tekniker att spela på inte i ett sådant här sammanhang är till nackdel utan mer ger en fördjupning och en slags förbrödring på scenen, eller försystring får jag säga i detta fall. Ackompanjeras görs det med den äran av fyra män; Tore Bruvoll gitarr, David Milligan piano, James Mackintosh trummor och Conrad Ivitsky bas.

Genom Svenska Rikskonserters försorg nationellt och Estrad Norr på det lokala planet fick vi chansen att höra dem på denna deras första Sverigeturné. Tur för oss!

Lena Byström

Mer läsning

Annons