Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne växte upp med en dement mamma

Unga barn till föräldrar som är på väg att utveckla demens har få att vända sig till. Susanne Axelsson driver en hemsida där hon delar med sig av sina erfarenheter.

– Det känns pinsamt när ens förälder inte kommer ihåg en och man skäms fast det är frågan om en sjukdom, säger Susanne Axelsson, 24, som startat sin hemsida utifrån egna erfarenheter.

Hennes mamma drabbades av demens innan hon fyllt 50 år. Susanne växte upp med sjukdomen från att hon gick i gymnasiet.

– Det tog nästan två år från det att mamma betedde sig konstigt till diagnosen fastställdes, säger Susanne som berättade om erfarenheterna på Alzheimerdagen i Östersund i går.

Hur man som anhörig vill bli bemött och hur situationen i hemmet kan se ut var några delar hon belyste.

Susanne konstaterar att det finns många fördomar om demens. Sedan 2006 driver hon sin hemsida som riktar sig till unga anhöriga.

– Jag märkte framförallt att det inte fanns någon kunskap om det här.

– Jag vill visa att det inte bara är äldre anhöriga som drabbas och tycker det ska vara lika naturligt att prata om demens som cancer.

När anhöriga tar kontakt via hemsidan har man det ofta som mest intensivt och behöver hitta ett sätta att komma vidare genom ökad kunskap.

– Det är viktigt att våga prata. Pratas det inte om problemet finns det inte, säger Susanne.