Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Reformera arbetskraftsinvandringen – men fokusera på att lösa problemen!

Arbetskraftsinvandringen måste reformeras, det har plötsligt fler partier kommit till insikt om. Där råder sedan mer än ett decennium fullständig Vilda Västern där människor, desperata att få komma till Sverige och desperata att få ett uppehållstillstånd, går med på att bli livegna daglönare hos cyniska arbetsgivare.

Det går praktiskt inte en vecka mellan avslöjanden om arbetsgivare som tar ut ockerpriser för boende eller kräver att tusenlappar av en redan utbetald lön ska återbetalas.

Och detta kan ske tämligen obehindrat på en del av arbetsmarknaden samtidigt som det på andra håll, där företag letar efter just den spetskompetens som denna invandringsreform skulle underlätta att hitta på annan plats i världen, finns seriösa krafter som kämpar sig blodiga mot Migrationsverkets regelverk.

Varför görs ingenting åt de bisarra hål i systemet som enbart, verkligen helt uteslutande, gynnar oseriösa företag?

Varför verkar det vara helt godtyckligt vilka beslut om arbetstillstånd som utfärdas? Varför är hindren så stora för vissa företag och till synes obefintliga för andra?

Varför görs ingenting åt de bisarra hål i systemet som enbart, verkligen helt uteslutande, gynnar oseriösa företag?

Ja, det sista är ju lätt att svara på: för att det, i alla fall fram till nu, funnits stöd för en sån politik från partier som inte ser det här problemet. Partier som fortfarande låtsas som att invändningar emot arbetskraftsinvandring är ”oliberalt”, ekonomiskt galet och att inte bara Socialdemokraterna utan kanske främst LO mest spelar med de främlingsfientliga som bara inte vill ha utlänningar på svensk arbetsmarknad.

Sveriges regelverk för arbetskraftsinvandring sedan borgarnas förändring av den är så liberalt att det är svårt att finna dess motstycke nån annanstans i Europa.

Detta alltså trots att Sveriges regelverk för arbetskraftsinvandring sedan borgarnas förändring av den är så liberalt att det är svårt att finna dess motstycke nån annanstans i Europa.

Men visst. Att fler partier nu verkar sluta upp kring kraven på en skärpning av reglerna kring arbetskraftsinvandringen kan förstås ses i ljuset av Sverigedemokraternas framgångar och de nya hårdare tongångarna i migrationspolitiken.

Det är inte alls omöjligt att tänka sig att det är just det som inspirerat exempelvis Moderaterna att nu ansluta sig till kritikerna.

Just därför är det dock oerhört viktigt att både Socialdemokraterna och LO funderar över var i den här debatten man egentligen vill stå – och vilka problem det är man vill åtgärda.

Det är därför väldigt synd att arbetsmarknadsprövningen tog sig in i en i övrigt mycket rimlig kravlista LO presenterade för arbetskraftsinvandringen för några år sedan – och att man upprepar kravet i dag.

För då verkar det onekligen som att Socialdemokraterna föredrar stängda gränser och prioriterar det framför bättre kontroll.

Ett av kraven på den nu flera år gamla LO-kravlistan är ju förmodligen redan huvudnyckeln till en schysst reglerad arbetskraftsinvandring: kravet att villkoren på anställningserbjudandet som arbetsgivaren lockar hit folk med och skickar in till Migrationsverket som underlag för ett arbetstillstånd faktiskt är bindande och inte helt lagligt kan bytas ut mot något betydligt sämre när arbetarna väl kommit hit.

Att importera utländsk arbetskraft till okvalificerade låglönejobb, något som sker i tusental varje år, skulle helt säkert inte vara intressant alls för oseriösa arbetsgivare om det kryphålet tätades och verkligen kontrollerades.

LO och S borde ha stannat där. Det är ju utsattheten på arbetsmarknaden som både LO och S borde vilja sätta stopp för och inte människorna som utsätts.