Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surt sa räven?

/

Annons

Visst kan vi vara överens om att det är rönnbärens fel? Eller förtjänst, om man vill vända på det. Det var ju sådan otrolig mängd av de röda bären i höstas att vi frågade oss hur vintern skulle bli. Och det visade sig att två gamla talesätt kolliderade med varandra.

I Jämtland är man mycket bestämd: Rönnen förmår inte ”bära” mer än en gång. Talet om extra stort snöfall är med andra ord rent nys.

Men tänk, att vi lite längre norrut-ifrån-komna säger precis tvärtom! Och leder vi inte så här långt med 1–0? För så här mycket snö har vi väl inte sett på ett decennium och kallt, riktigt bistert, har det varit i veckotal. (Det skulle inte förvåna om det är plusgrader när det här dyker upp på Solsidan, men det är förstås alldeles tillfälligt, eller hur?)

Alltså: Jag framhärdar med vargavinter om rönnen bär riklig frukt!! Vilket skulle bevisas, som det står i geometriboken.

Tittar man ut över världen så har Ryssland i vanlig ordning också mycket snö. Dessutom ståtar man med –45 grader under förra veckan. Kallast i Europa. Särna låg inte långt efter med –35,8. Det hårt drabbade Australien har värmebölja i söder men kraftiga skyfall i norr. I USA går åskan häftigt i Texas och en tromb härjar på Hawaii. Stackars vår jord. Ingen ordning alls.

Här hemma kan vi i alla fall glädjas åt strålande vinterdagar. Det knarrar så skönt under kängorna, och snöhögarna är manshöga. Men visst värmer solen?

Den makar sig upp allt tidigare, ett par tre minuter i taget, och håller sig uppe ända bort mot 17-tiden. Långsamt vaknar vi efter vintermörkret.

Mer läsning

Annons