Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supertalangen Litzell får kasta med världseliten

På torsdagskvällen får vi se Simon Litzell i tv-rutan, speciellt inbjuden för att kasta spjut med världseliten i Sollentuna Grand Prix.
Han ser det som en chans att skrämmas lite.
– Jag får visa upp vem de kommer att få tampas med snart! säger världens bästa 17-åring.

Simon Litzell kommer ihåg det första spjutet han höll i. Det låg på marken där han är nu, på Hofvallen.

– När vi var mindre så hade vi olika stationer där vi hoppade höjdhopp eller sprang. Då såg jag att det var några som stod och kastade spjut. Och det är ju coolare än att kasta boll.

– Jag gick fram och tog upp ett spjut. I stället för att stå still så sprang jag några steg, som i en ansats, och kastade i väg det.

Längre bort stod pappa Christer Litzell med några andra barn, och såg ett spjut komma flygande. Han kastade ut frågan:

"Det där var ju bra. Vem var det?".

Simons jubel besvarade frågan.

– Jag föddes nog med en bra kastarm. Så på så sätt har jag haft tur, säger Simon Litzell.

Sedan den dagen har son och far varit ett team på friidrottsplanen.

Kommer det samarbetet att fortsätta?

– Ja, går riktigt bra. Det finns ju sådana exempel bland friidrottare som har blivit riktigt bra. Stefan Holm tränades ju av sin pappa till exempel, säger Simon Litzell.

Christer:

– Jag har ju inte blivit uppsagd ännu. Visst har vi våra duster, men huvudsaken är att vi har samma syn på det vi håller på med. På hur mycket tid vi måste lägga ner tid för att nå så långt. Och jag har en plan. Jag har haft en plan i flera år och än så länge känns det väldigt bra.

Torvallakillen Simon sitter just nu inne med de två längsta kasten i världen bland 17-åringar, båda över 80 meter. Tvåa är en kille från Kina som har gjort 78 meter.

Det gör honom till ett sällan skådat framtidshopp i svensk friidrott. Det stora målet i år var egentligen Ungdoms-OS, men det har ställts in. Fokus riktas nu i stället längre fram, på Junior-EM.

– Det är prio. Det är på det mästerskapet vi fokuserar, säger Simon Litzell.

Det betyder däremot inte att vi inte får se mer av Simon Litzell i sommar. Redan nu på torsdag dyker han upp på tv från Sollentuna Grand Prix. Simon Litzell är inbjuden och ska få kasta tillsammans med flera ur världseliten.

– Jag ska kasta med mitt 700 grams spjut. Jag får visa upp vem de kommer att få tampas med snart!

Därefter väntar Världsungdomspelen i Göteborg och Ungdomsfinnkampen. Simon Litzell trivs på stora scener.

– Jag blir mer taggad när det är mycket publik på läktaren, och när det gäller mycket.

Målet är att nå den riktigt stora scenen.

– Jag vill vara topp tre i världen och tävla på de stora galorna, säger han.

Förutsättningar finns minst sagt. Ett jämförande med vad några ur den nuvarande världseliten kastade i samma ålder som Simon kittlar.

– Andreas Thorkildsen (OS-guldmedaljör från Norge) gjorde till exempel 72 meter med ett 800 grams spjut när han var lika gammal som Simon. Och det gör Simon också, säger Christer.

– Jag har alltid haft honom som idol och jämfört våra resultat i samma ålder. Det är kul att ligga så nära honom och till och med slå honom ibland.