Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supermannen Svanberg?

En busschaufför byter inte jobb och blir dataprogrammerare med mindre än att han eller hon först måste omskola sig.

Annons

En bagare blir inte polis och en polis blir inte förskolelärare. För en verkställande direktör är det däremot helt naturligt att ena dagen sälja vitvaror för att nästa kränga hjullastare. Eller som Carl-Henric Svanberg, den tidigare telekomdirektören som sedan några månader svingar klubban i energibolaget BP:s styrelse. Kopplingen telefonväxlar–djuphavsborrning är inte uppenbar.

Många har ifrågasatt Svanbergs förmåga att hantera den katastrof som dygnet runt utspelar sig i Mexikanska golfen. Å andra sidan, vem är skickad att hantera en olycka av den här storleken? Inför dessa oerhörda naturkrafter framstår den enskilda människan som ohjälpligt tafatt och oförmögen, till och med en golden boy som Carl-Henric Svanberg som genererat så många härliga miljarder till sina tidigare aktieägare.

När alla nu skriker efter BP:s styrelseordförande känns det som ett tidens tecken. Inom företagsvärldens elitseriedivision finns en ledarkult som vore dessa individer utrustade med några slags superkrafter. All den kompetens och handlingskraft som företagen besitter – tiotusentals anställda – och all den finansiella styrka – budgetar som överstiger mindre nationers – koncentrerat i ett fåtal personer. En på papperet övermänsklig uppgift, men som sagt, ett exempel på den personfixering som har blivit karaktäristisk för vår tid. Kollektivet är ointressant, individen är allt.

Barack Obama vill veta vem ”han ska sparka i arslet” för oljespillet, journalisterna vem de ska citera, aktieägarna vem de ska hissa eller dissa på nästa ägarstämma. Men Carl-Henric Svanberg, han ligger lågt, lägre än medias radar. Kanske ett tyst medgivande att denna ledarkult är sjuk: att exportera kretskort till Asien är inte samma sak som att fixa oljeläckor 1500 meter under havet. KO