Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superlöftet drömmer om ny VM-medalj: "Ska göra mitt yttersta"

Inte sedan Charlotte Kalla slog igenom som junior i mitten av 2000-talet har vi haft ett större löfte i längdspåren i Sverige.
18 år gammal ska Ebba Andersson från Sollefteå ta nästa steg i en karriär som knappt har börjat men som tog fart på allvar förra säsongen efter bland annat ett JVM–brons och en 16:e plats i världscupen bland seniorer.

– Det stora målet i vinter är JVM i Rasnov, Rumänien, i slutet av februari. Därutöver skulle det förstås vara en dröm om man fick chansen att åka världscupen igen, men det är ingenting jag funderar speciellt över utan det är bonus om det skulle bli så, säger Ebba Andersson, som alltid med en ödmjuk framtoning.

Det är en glad och avspänd Ebba Andersson vi träffar efter ännu en skoldag på Hågesta gymnasium i Sollefteå där hon tidigare i höst påbörjade sitt tredje år på längdskidgymnasiet. Hon beskriver det som ett privilegium att kunna studera och samtidigt göra en helhjärtad satsning på skidsporten.

– Men vad jag vill arbeta med civilt i framtiden efter skidkarriären har jag ingen aning om. Jag lägger ingen energi på det just nu utan nu lägger jag all fokus på min skidsatsning. Jag vill ge det en riktig chans och se hur långt det kan bära.

Försäsongen har varit bra och med undantag av några få sjukdagar har Ebba följt träningsplanen som drog igång på allvar ifrån och med maj månad. Upplägget har sett lite annorlunda jämfört med tidigare år och det som förändrats är att hon lagt större vikt på styrka och snabbhet.

– Jag är fortfarande en utpräglad distansåkare, men försöker förbättra snabbheten också. Det har också blivit mer styrketräning än tidigare år. Man strävar ju hela tiden efter att försöka bli så komplett som det bara är möjligt.

Mängden träning har också ökat jämfört med tidigare säsonger och Ebba känner att det gett positiva effekter. Det har hon även fått ett kvitto på genom de årligt återkommande testerna som skidgymnasterna utför vid Vintersportcentrum i Östersund.

– Självfallet hoppas jag att det här ska visa sig även i skidspåren i vinter, säger hon med ett leende.

Men det är inte bara på snö som Ebba Andersson är en framgångsrik idrottare. Hon är ett riktigt löparess också och så sent som i somras var hon med i Europamästerskapen som slutade med en sjätte plats. Senare på hösten var hon först över mållinjen i Lidingöloppet.

För fjärde året i följd – smaka på den ni.

– Det är fortfarande skidor som är nummer ett och som har högsta prioritet. Men jag gillar att springa, och löpning är ju en del av försäsongsträningen så det passar bra in i mina planer.

Även om det är mycket fokus på träning så finns det förstås utrymme för annat också i Ebbas liv. Hon gillar att umgås med familj och vänner, och hon tillbringar gärna lite tid i köket. Ibland blir det brödbak och ibland kockar hon tillsammans med brorsan Fredrik för att sedan bjuda föräldrarna Per-Ola och Åsa på en måltid.

– De ställer upp så mycket för oss, året runt, och då är det kul att man kan ge någonting tillbaka, säger Ebba som också kopplar bort träningen genom att lyssna på podcast eller genom att vara ute i naturen.

– Att vara ute i naturen är avkopplande och jag plockar gärna bär, berättar hon.

Med sin spontanitet och utstrålning har Ebba Andersson charmat många ute i skid-Sverige och hon har många supporters i vårt avlånga land. De kanske allra största finns på pappas sida i Hälsingland och mammas sida i Medelpad. Ebba har för övrigt sina rötter i Delsbo där hon föddes för att sedan med familjen flytta till Sollefteå när hon var tre år ung.

Ebba ser fram emot premiären i Bruksvallarna förutsatt att det finns tillräckligt med snö där för att kunna genomföra tävlingarna. Planen ser ut som förra året med start i seniorloppet på fredagen följt av juniortävlingen på lördag.

– Sedan får vi se hur det blir med sprinten som avrundar tävlingshelgen i Bruksvallarna. Det lämnar jag öppet tills vidare.

Efter Bruksvallarna är skidsäsongen i fullgång. Då har Ebba ett hyperintressant program framför sig där det stora målet i vinter ligger i slutet av februari. Det är då som världens bästa juniorer ska göra upp i Rasnov, Rumänien, och det är ingen hemlighet att Sollefteåtjejen vill kliva upp på prispallen igen och helst vill hon förbättra fjolårets bronsplats.

– Det är mycket som måste stämma för att man ska lyckas. Jag vill ju till exempel ogärna vara med om det som hände förra året när jag blev sjuk kort före JVM och inte kunde träna mer än två-tre skidpass innan vi skulle samlas och åka till tävlingarna.

– Sedan måste man komma ihåg att det är tuff konkurrens. Det är ju de bästa åkarna som är med. Men jag ska göra mitt yttersta för att kunna ta mig in på prispallen den här gången också.

Ebba pratade inledningsvis om att det skulle vara bonus om hon fick chansen i A-landslaget i år också i världscupen. Ni minns väl hennes debut i världscupen förra året som utmynnade i en 16:e plats i konkurrens med många av världens bästa åkare som dessutom var formtoppade inför VM i Falun som följde kort därefter.

– Det där vill jag gärna vara med om fler gånger och visst skulle det vara fantastiskt kul om det blev redan i vinter. Vi får se vad som händer. Till att börja med måste jag prestera resultat som verkligen motiverar att jag ska få chansen i världscupen, avrundar Ebba Andersson, Sollefteås och hela Sveriges jättelöfte på längdskidor.