Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superhett med solceller - men pengarna tryter

Antalet solcellsanläggningar i länet har ökat med det femdubbla på drygt ett år. Men årets statliga solcellsstöd räcker bara till sex anläggningar av 116 sökande.

Ansökningssiffrorna från länsstyrelsen talar sitt tydliga språk. 116 ansökningar om statligt solcellsstöd har skickats till länsstyrelsen, men pengarna räcker bara till sex anläggningar – enligt statistik som företaget GodEl har plockat fram.

Jim Anjevall, projektledare på Energikontoret inom Regionförbundet, konstaterar att solcellsintresset är superhett i länet och att antalet anläggningar har femdubblats på bara 1,5 år.

Och ansökningarna om stöd fortsätter att strömma in till länsstyrelsen.

– Det är väldigt översökt. Inte minst i vårt län, säger han.

Samtidigt har statsmakterna sagt att det speciella solcellsstödet på 35 procent av den totala anläggningskostnaden kommer att finns kvar fram till 2016.

– Men pengarna har betalats ut tidigare än tänkt eftersom intresset har varit stort. Det finns det ju inte så många miljoner kvar fast hittills har ingen fått nej.

– Det här betyder inte att de som söker inte får pengarna. Det innebär bara att de kan få ett beslut senare.

Jim Anjevall uppmanar alla som är intresserade att skicka in en ansökan.

– Om inte annat för att om fler ansöker så skjuter förhoppningsvis staten in med mer pengar.

Man kan ju också tro att solchocken i sommar har fått privatpersoner och företag att snegla extra på en egen anläggning och därmed göra en ansökan.

– Nej, snarare tvärtom. Det har stått mycket i media att solcellsstödspengarna har tagit slut, så ansökningsintresset har minskat lite.

Vad är orsaken till det stora intresset för solceller?

– De sista fem åren har priserna på anläggningarna sjunkit mycket. Det är det stora grejen. Och så är det väl med allt, att när de väl börjar ploppa upp här och där, så följer fler efter.

I länet är det enligt Jim Anjevall några områden där solcellsanläggningarna syns mer än på andra ställen. Oviken, Myrviken och södra Storsjöbygden nämns.

– Intresset är också stort i Ångsta, Tandsbyn och Bleka. Här har de haft egna energimässor och där finns ett antal intresserade företagare och privatpersoner.