Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune Jonsson

/

Som tidigare meddelats avled Sune Jonsson den 30 januari, 78 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Stina.

Annons

Sune Jonsson föddes i Nyåker, Nordmaling 1930. I tonåren flyttade familjen till Stockholm. Tidigt en hängiven amatörfotograf var Sune aktiv i Fotografiska föreningen i Stockholm. Där bildade han gruppen 7 Stockholmare, tillsammans med flera namnkunniga kamrater, i protest mot den gängse och ytliga fotoklubbsestetiken. 7 Stockholmare ville istället, i text och bild, realistiskt återge den vanliga människans levnadsvillkor.

Under några somrars volontärarbete på Västerbottens-Kuriren i mitten av 1950-talet, efter studier i folklivsforskning, litteraturhistoria och engelska, återvände han till hembygden. Här lades grunden till den uppmärksammade debuten 1959 med Byn med det blå huset, en klassiker i svensk fotolitteratur. Där hade han formulerat sin personliga dokumentära metod, som givit honom en särställning i svensk fotografi, film och litteratur.

1960 inleddes det fruktbara samarbetet med Västerbottens museum. Per-Uno Ågren hade tidigt insett hur Sunes förhållningssätt kunde berika museiarbetet. Sju år senare knöts han till museet som fältetnolog – en i Museisverige unik tjänst – som gav honom frihet att arbeta med sina dokumentationsprojekt.

Hjärtpunkten i hans dokumentära arbete skildrar den enskilda människan, särskilt på den västerbottniska landsbygden, men även småbrukarnas villkor i exempelvis Småland. Där har även funnits tid för utblickar till Kongo, New York, Prag, Bornholm och Kanada.

Det prestigefyllda Hasselbladpriset fick han som andre svensk 1993, ett internationellt erkännande av hans livsverk.

Sunes kapacitet och ambitioner förefaller ha varit obegränsade. Sedan 1959 har han publicerat 24 böcker, varav några romaner och novellsamlingar. Lägg därtill 20 filmer med så vitt skilda ämnen som småbrukare i lappmarken till kustnära fiske med mera.

Till Sunes förtjänst måste också räknas att han som fotohistoriker riktat uppmärksamheten på bygdefotografernas länge förbisedda bilder och aktivt arbetat för att bevara det fotografiska kulturarvet i främst Västerbotten.

Sune utsågs till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet 1995 och vid Umeå universitet 2001. Han är rikt representerad på Moderna museet i Stockholm samt Hasselblad center i Göteborg förutom i privata samlingar.

Sune Jonsson lämnar ett stort tomrum efter sig och tankarna går i första hand till hustrun Stina. I de minnesord och sympatiyttringar som nu når Umeå från hela landet framträder bilden av en ödmjuk och sympatisk man med stor personlig integritet.

Mer läsning

Annons