Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsnostalgi för 50-plussare

Förre LT-journalisten Arne Svensson, numera bosatt i Storvreta utanför Uppsala, har efter pensioneringen börjat skriva skönlitterärt och debuterar som författare med ungdomsboken "Stentornet".

Det är en nostalgisk berättelse som utspelar sig i Svenssons barndomsstad Sundsvall. Tiden är början av 50-talet och huvudpersonen Peo är en pojke som jag tror har mycket gemensamt med författaren själv.

Peo får sommarlovsbesök av en kamrat från Östersund och tillsammans utforskar de staden med dess bostadsområden och parker, industritomter och hamnkvarter. Här händer egentligen inte så mycket, men för två pojkar med god fantasi lurar ett äventyr i varje buske.

Så småningom kommer de dock en alldeles riktig smugglarliga på spåren, hjälper polisen att nysta upp härvan och hamnar som hjältar på tidningens förstasida.

En oväntad knorr i slutet bidrar till behållningen av boken, som i övrigt har sina främsta förtjänster i tidsfärgen och den inlevelsefulla skildringen av den unge Peos tankar. Jag beundrar och avundas dem som har så tydliga och starka minnen av hur det var att vara barn.

Arne Svensson beskriver själv "Stentornet" som en ungdomsbok som med fördel kan läsas med vuxna. Jag tror inte att den fungerar för ungdomar, åtminstone vill de som jag har i min närhet ha betydligt mera raffel än vad som står att finna här. Som tillbakablick för 50-plussare, och då speciellt de som har anknytning till Sundsvall, torde den fungera bättre.

Ett plus också för snyggt omslag och professionell layout. Alltför många books on demand-böcker tvingas gå ut och möta världen iklädda taffliga kostymer. "Stentornet" tillhör inte dem.

Åsa Eriksson Ahnfelt