Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall åkte ur allsvenskan

Annons


Sundsvall fick lämna allsvenskan med ett brak.

Borta mot Malmö FF blev det 0–6 (0–3) för Giffarna som hade hoppats på ett tidigt mål.

Men kalkylen höll inte. Det blev bara en säsong för nykomlingen den här gången.

När Johan Patriksson var fri efter en kvart räddade Malmös målvakt Jonas Sandqvist. Ett ledningsmål där kanske kunde skakat Malmö, som inte visat det bästa självförtroendet den här säsongen.

Så hade tränaren Sören Åkeby tänkt sig bilden:

-Vi hoppades på ett tidigt ledningsmål. Men tyvärr, sade han efter att Sundsvall inte lyckats gripa det sista halmstrået och snuva Ljungskile – inför matchen två poäng före – på kvalplatsen.
"Vägde för lätt"

Åkeby fick sparken i Norge och fick ta över Sundsvall när förre tränaren fick sparken.

Han hade sex matcher på sig att göra underverk.

Som vanligt vid tränarbyten brukar inte resultatet bli särskilt häpnadsväckande. Ett lag lägger oftast grunden till undergången tidigare under säsongen:

-Jo, det var inte här i Malmö vi skulle ha fixat det utan mot Örebro då vi spelade jävligt bra. Men förlorade tre tunga poäng, sade Åkeby.

-Före den här sista matchen tyckte vi att där fanns en liten chans. Men vi var inte tillräckligt stabila i försvaret och vägde för lätt i anfallet.
Stort ras

Efter Patrikssons bommade jättechans började raset för Giffarna. I den 23:e minuten stötte Edward Ofere in 1–0. Sex minuter senare gjorde Ola Toivonen matchens bästa kroppsfint, lurade bort sin uppvaktning och smekte in 2–0.

Och sedan var det Ofere igen, 3–0 på ett långskott som Giffarnas målvakt Fredrik Sundfors nog helst vill glömma. Bollen studsade över hans arm på den blöta planen, helt oberäkneligt.

Sundfors, som släppte in ytterligare tre bollar, var med också 2005 när laget åkte ur allsvenskan efter sex raka säsonger. Liksom Stefan Ålander och Tobias Eriksson i söndagens manskap.

Mer läsning

Annons