Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsjökrönikan reder ut kopplingarna

Annons

Vilken är egentligen August Strindbergs anknytning till Sundsjö? Sundsjökrönikan 2011 reder ut begreppen.

"Det är 100 år sedan vår nationalförfattare August Strindberg dog. Det var i Sundsjö släkten tog sig namnet Strindberg. Vi tycker att vår sockens minnen av strindbergare är väl värda att bevara", skriver Torbjörn Marklin för krönikekommittén i förordet till den 52:a årgången av Sundsjös sockenkrönika.

Och det är ett fylligt Strindbergsmaterial man fått ihop. Om anfadern Henrik Strindberg, född 1708 i Österstrinne i Ångermanland och sedermera komminister i Sundsjö, skriver Torbjörn Marklin själv och kapitlet illustreras bland annat med kartor som visar var Henrik Strindberg byggde upp det torp i Torsäng där han levde med hustru och sju barn.

Ett av de sju barnen var Zacharias Strindberg, Augusts farfar, som så småningom blev välbeställd kryddkramhandlare i Stockholm. Zacharias var en skrivande människa och författade bland annat några teaterstycken, som framfördes offentligt. Han skrev också en fyllig och målande levnadsbeskrivning som återges i valda delar i krönikan.

Strindbergskännaren Jan Myrdal publicerade år 200O biografin "Johan August Strindberg" och han har låtit krönikekommittén publicera ett kapitel ur boken som beskriver Augusts rötter på fädernet i Ångermanland, Jämtland och Stockholm. Ingrid Isaksson Draschnar bidrar med en uppsats som handlar om Strindberg och kvinnorna.

Tillsammans med flera andra kortare kapitel ger dessa texter en bra bild av författaren Strindberg och hans jämtländska sammanhang. Det ger extra läsvärde åt Sundsjökrönikan 2011, som givetvis också innehåller den vanliga redovisningen av vad som timat i bygden under år som gått. Familjenotiser och föreningsnyheter från år 2011 blandas med tillbakablickar på sådant som hänt för länge sedan.

Annons